Stevenova nedjelja

Legenda i motiv u igri sudbine

Stevenova nedjelja

H. Zilić

Ne postoji čovjek na planeti koji kroz život nema ispričane posebne redove na svom putovanju od rođenja do smrti.

Teško je i neke sagledati u paralelnom obliku i približiti običnim smrtnicima, kao što teško možete objasniti šta je to ljubav prema klubu? To ne može progutati neko ko nema dodirnih tačaka sa klubom, atmosferom, navijanjem i onom nedjeljnom čašom sa rajom u pubu odakle nekako počne taj adrenalin.

Fudbal je negdje u kutiji historije dobio naziv "najvažnija sporedna stvar", a imao je brutalne priče koje su bile i motiv većini redatelja, pisaca i ostalim umjetničkim dušama u ispoljavanju njihovih najboljih uradaka.

E, bravo, došli smo to riječi motiv. Šta je u suštini motiv? Motiv je po definiciji književni pojam koji se gotovo uvijek pronalazi u pjesama, ali i ostalim književnim vrstama, a kakav je fudbalski motiv? Ogroman i nekada surov, težak, a ponekad oštar. U njemu se izgubite, nastradate, a može vas ponijeti u besmrtnike čije će se ime provlačiti kroz sve redove fudbalskog stvaralaštva.

A šta je legenda? Legenda je simbol za nešto vrijedno, jako, iskreno. A kako gubite status legende? Teško, jer je to breme koje morate zaslužiti.

I kakav je spoj legende i motiva? Ogroman! E, takva će biti nedjelja ispred nas na Ostrvu, na bogatom Etihadu.

Oglasi

Legenda Anfielda, legenda Liverpoola, Steven Gerrard dolazi sa svojom Aston Villom da zaustavi Manchester City, i gledaj te sudbine toliko spomenute i da svoj Liverpool gurne prema tituli prvaka Engleske, kada već nije mogao kao igrač i kada već mjesecima prepričavaju njegovo klizanje protiv Chelseaja koje je Liverpoolu izbilo titulu iz šaka.

To je bilo oholo, bezborazno popodne u Stvenovom životu, ali sudbina je krojila teži put do onog konačnog cilja, a mogao bi biti finaliziran u nedjelju. Nakon laganog engleskog čaja ili neke dobre pive u pubu, manje više nije bitno, uglavnom pamtit ćemo je kao Stevenovu nedjelju, preslikanu u nekom novom obliku ismijavanja ili nedjelju koja će pokazati kako legende na krilima pobjedničkog motiva žive vječno i zauvijek imaju ispisane grafite odanosti u nekim drugim dimenzijama i slovima.

I da ne bude onako kako svaki navijač Liverpoola sanja, Stevenov put je tek počeo. Završit će, mnogi su uvjereni, na klupi tima koji mu je dao sve u životu, a njemu će Steven vratiti, jer tako to bude u onim najjačim fudbalskim storijama današnjeg poimanja fudbalske umjetnosti.

Sve će proći, ali Steven i Liverpool će zauvijek ostati povezani najjačim lancima emocija, ma kako god završila majska nedjelja na bogatom Etihadu, udaljenom 40-ak kilometara od Stevenovog drugog doma, gdje će se uz najsavremeniju tehnologiju pomno pratiti "Stevenova nedjelja".

Potražite više informacija na temu Premier league:

I, to vam je taj fudbal, ta priča o generacijama, utakmicama, o nekim ideologijama, pravcima, neko od suza od osmijeha, neko od kopački do odijela, u suštini, sve je to u par deka što bi narodski rekli.

Pa neka gori Engleska u nedjelju, barem za novih 90 minuta antologije!

Top Komentari

King_Kenny
...Arapi su kupili titulu,sudije su za njih odradile posao...pogurali ih penalima ili ostetili njihove protivnike u one 3-4 utakmice,plus zakidali Liverpool redovno i to je odlucilo prvaka,nista drugo...da nije bilo toga Liverpool bi prije 5 kola ovjerio titulu...sve ovo ima da se provjeri na YouTube...Arsenal-City,Everton-City,City-Wolves,Tottenham-Liverpool,West Ham-Liverpool...to su kljucne utakmice u kojima su se desile kradje u korist Cityja i na stetu Liverpoola,a vi saberite koliko je to bodova...
8 11
roki-rokic
Nadam se da ce se Gerardu vratit ono klizanje. Gospodin u kopackama bio a nastavio i na klupi.
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi