Dan jedne od najvećih prevara ikad: "Nisam varalica, ne mogu ništa više učiniti od izvinjenja"
Najveća mrlja u karijeri Thierryja Henryja desila se 18. novembra 2009. godine kada nije priznao čisto igranje rukom (Foto: EPA)

Trenutak u kojem je Thierry Henry ukaljao karijeru

Dan jedne od najvećih prevara ikad: "Nisam varalica, ne mogu ništa više učiniti od izvinjenja"

M. Šljivak

Legendarni Thierry Henry jedan je od najvećih francuskih fudbalera svih vremena, ali je svoje ime zauvijek ukaljao 18. novembra 2009. godine kada je prevarom pomogao Francuskoj da se plasira na Svjetsko prvenstvo preko selekcije Irske.

18. novembar 2009. godine donio je vjerovatno najveću mrlju u karijeri čuvenog Thierryja Henryja. Smirio je loptu rukom pred golom Irske, a zatim je asistirao Williamu Gallasu koji postiže pogodak za 1:1 i plasman Francuske na Mundijal.

Francuska je na Saint-Denis došla s prednošću od 1:0 iz Dublina. Nicolas Anelka je zabio za pobjedu Trikolora i mnogi su vjerovali kako će revanš u Parizu biti samo puka formalnost.

Međutim, selekcija Irske koju je tada vodio čuveni Giovanni Trapattoni odigrala je čudesan meč u Parizu. Pogotkom Robbieja Keana su nakon 90 minuta imali 1:0 i meč je otišao u produžetak.

Thierry Henry igra rukom i asistira za gol protiv Irske 18. novembar 2009 (Foto: EPA)

A onda u 103. minuti jedna od najvećih fudbalskih krađa svih vremena. Thierry Henry rukom smiruje loptu pred golom Irske. Drugačije nikako ne bi mogao da je smiri i zatim je dodaje do Williama Gallasa koji pogađa za 1:1.

Uzaludni su bili protesti irskih fudbalera. Vrištali su na sudiju Martina Hanssona iz Švedske, ali ovaj je pokazao na centar priznavši gol koji je na kraju Francuze odveo na Svjetsko prvenstvo.

Oglasi

Irci su bili bijesni. Osjećali su se prevareno, a tražili su ponavljanje utakmice od strane FIFA-e. To se nije dogodilo.

Irski defanzivac Richard Dunne žestoko je kritikovao krovnu kuću svjetskog fudbala. Nije birao riječi.

"Znali smo da će se ovo desiti. Negdje drugo se odlučuje ko će na Svjetsko prvenstvo, velikim reprezentacijama se poklanjaju plasmani. Sudija mi je rekao da je 100 posto siguran da Henry nije igrao rukom, ali Thierry mi je rekao da jeste i da to nije bilo namjerno.. Linijski sudija je mogao sve da vidi. Zaslužili smo pobjedu", rekao je Dunne.

Čuveni Giovanni Trapattoni razočarano je govorio o cijeloj situaciji. Nije mogao da vjeruje šta se desilo.

"Neću reći da smo prevareni. Cijela Evropa je vidjela šta se desilo. Nije Henry kriv. Tužan sam što sudija nije reagovao i pitao Henryja šta se desilo. Uvjeren sam da bi on priznao igranje rukom. Uče djecu o fair-playu, a ovakve stvari dešavaju".

Oglasi

Thierry Henry je nakon utakmice priznao igranje rukom. Tvrdi da nije namjerno.

"Nisam ja sudija. Iskreno, lopta me udarila u ruku i samo sam nastavio igrati. To sam isto rekao Richardu Dunneu", istakao je Henry i potom je u saopštenju rekao:

"Rekao sam tad, a i sad ću ponoviti. Da, igrao sam rukom. Nisam varalica i nikad to nisam ni bio. Bila je to instinktivna reakcija na loptu koja je dolazila veoma brzo. Ako pogledate snimak u punoj brzini, shvatit će te da je to bila instinktivna reakcija", rekao je Henry.

Istakao je kako nakon svega osjeća sramotu, ali da se vrijeme ne može vratiti.

"Nikad nisam porekao igranje rukom. To sam rekao Ircima, sudiji i medijima nakon utakmice. Naravno, sramota me što smo na takav način pobijedili i žao mi je Iraca koji su zaslužili ići na Svjetsko prvenstvo. Ne mogu ništa više učiniti osim priznanja i izvinjenja Ircima".

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Aviva stadion u Dublinu zvižducima je dočekao Henryja u martu 2022. godine.

Izvinjenje nije prihvaćeno, niti će ikad biti. Dokaz tome je gostovanje legendarnog francuskog fudbalera s reprezentacijom Belgije u Dublinu u martu ove godine.

Henry je prikazan na velikom ekranu stadiona Aviva u Dublinu. Kada su ga ugledali počeli su zvižduci i psovke te su na taj način Irci pokazali šta misle o legendarnom Francuzu.

Top Komentari

Nizace
A kad je Maradona smrad najveći Englezima dao go rukom, prozvan je "Božijiom rukom"! Bolestan svijet pa to ti je
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi