Prije tačno 20 godina viđen je neponovljivi autogol Tomislava Piplice

Gol o kojem se i danas priča

Prije tačno 20 godina viđen je neponovljivi autogol Tomislava Piplice

M. Šljivak

Legendarni bh. golman Tomislav Piplica je prije tačno 20 godina postigao jedan od najbizarnijih autogolova u fudbalskoj povijesti.

Autogol koji je do dan danas jedan od najbizarnijih koji su viđeni u svijetu fudbala Piplica je postigao na današnji dan, 6. aprila 2002. godine u meču Energie Cottbusa i Borussije iz Monchengladbacha.

Cottbus je bio pred velikom pobjedom. Igrao se 85. minut meča, domaći tim je imao prednost od 3:2, ali se potom Piplica pobrinuo za najslavniji autogol ikad.

Udarac igrača Borussije Marcela Witeczeka je izblokiran, lopta je poletjela ka nebu i svi su očekivali da je Tomo lagano uhvati u ruke.

Međutim, uslijedio je šok. Piplica se 'izgubio' na trenutak, ostao je ukopan, lopta ga pogađa u glavu i završava u mreži za 3:3 i ulazak bh. golmana u povijest.

"Bio sam siguran da će lopta otići preko prečke. Međutim, desio se nekakav udar vjetra i spustio je loptu prema golu. Pala je na moju glavu i odbila se u gol. Bio sam iznenađen", komentarisao je ovaj autogol Piplica.

Oglasi

Mnogi ovaj autogol smatraju najbizarnijim ikad postignutim. Jednostavno, teško je naći nešto bizarnije, ali srećom po Piplicu Cottbus je te godine izbjegao ispadanje i ovaj gol ga nije skupo koštao.

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine apsolutna je legenda Energie Cottbusa. Čak je 11 godina stajao na golu ovog kluba i odigrao je više od 250 utakmica.

"To je bio lud frajer, ideš na njega 1 na 1, a on napravi kolut naprijed i uzme ti loptu"

Nekadašnji bh. reprezentativac je pravio razne akrobacije na utakmicama, ali je znao i da odbrani nevjerovatne stvari.

Nekadašnji hrvatski fudbaler Silvio Marić se prisjetio vremena dok je bio u ekipi s Piplicom koji ga je više puta ostavio bez riječi.

"Piplica je bio kralj. Kralj Piplica se zove. Ma, to je lud frajer. Piplica je fakat imao fore kada ideš na njega. Znaš golman pravi one neke stvari s rukama da te zbuni, ali se on znao bacit kolut naprijed i ti ga gledaš i čudiš se, a on ti skine loptu".

"Sjećam se da je nekome tako skinuo šansu, a mi smo se smijali i čudili onome što radi. Piplica je bio super čovjek, zafrkant... Bio sam klinac i takve likove sam gledao kao bogove", rekao je Marić.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Legendarni Bugojanac svoju karijeru završio je na ljeto 2015. godine u niželigašu Eilenburgu. Bio je i u stručnom štabu bh. reprezentacije u mandatu Safeta Sušića, a kao igrač za BiH je upisao osam nastupa.

Piplica je trenutno trener druge ekipe njemačkog niželigaša SpVgg Bayreutha, a u ovom klubu obnaša i funkciju koordinatora za sport.

Top Komentari

King_Kenny
...imao je on jos svojih momenata osim ovoga,a znao je odbraniti i nemoguce...legenda Cottbusa,tamo smo imali svoju legiju.
3 1
FahroKonjHodzic
jest i legendarni namjesto utakmice sramotijo se
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi