Kahnov kiseli osmijehi i Piplicin okret leđima: Kako je završila famozna scena?

Čuvena scena dvojice legendarnih golmana

Kahnov kiseli osmijehi i Piplicin okret leđima: Kako je završila famozna scena?

A. Čaušević

Tomislav Piplica nije imao ni približno uspješnu karijeru kao Oliver Kahn, ali je svojim odbranama, ali i gafovima stekao status legnde Bundeslige. Upravo su se ova dvojica čuvara mreže našli oči u oči tokom utakmice između Bayerna i Energie Cottbusa. 

Scena u kojoj Piplica stoji okrenut leđima dok se Kahn priprema da izvede penal vrlo dobro je poznata starijim ljubiteljima fudbala, dok su se vjerovatno i mlađe generacije susrele sa fotografijom na društvenim mrežama.

Bio je februar 2002. godine. Bayern je vodio 6:0 protiv Cottbusa, a pred sami kraj za Bavarce je dosuđen kazneni penal. Da bi potpuno dotukli svog rivala domaćini su odlučili da penal izvede Kahn.

Na liniji okrenut leđima stajao je Piplica. Majstor mentalnih igara. Dok je stajao Kahn se samo kiselo nasmijao na potez bh. golman. Vjerovatno je bio samouvjeren da će zatresti mrežu.

Kahn nikada nije u karijeri postigao gol, to mu je bila praktično najbolja prilika, ali kao da nije bio svjestan ko stoji na drugoj strani.

Uzeo je zalet, snažno šutirao u donji desni ugao. Međutim Piplica se nije dao poniziti. Zakačio je loptu dovoljno da je usmjeri u stativu.

Oglasi

Dvije decenije kasnije Piplica je progovorio o sada već legendarnoj sceni i duelu koji je na neki način obilježio njegovu karijeru.

"Uopšte nisam ljut na Kahna. On je samo odlučio da šutira penal. Na sreću ja sam ga odbranio. To se desilo i gotovo je", rekao je Piplica te nastavio:

"Sreli smo se nekoliko puta nakon toga i popričali smo o penalu. Između nas je sve ok."

"Kahn je sigurno jedan od najboljih u historiji, imao je klasu. Kahn je osvojio skoro sve sa Bayernom i držao ga je u vrhu godinama. Ali nismo bili slični golmani, nije bio toliko moderan."

Piplica je jedno vrijeme bio golman A reprezentacije BiH, zatim je radio i u stručnom štabu, a trenutno je trener golmana u njemačkom trećeligašu Erzgebirge Aue.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Osim odbranjenog penala Kahnu Piplicu iz igračkih dana pamte i po bizarnom autogolu kada je glavom loptu pospremio u svoju mrežu. Bilo je to o duelu protiv Borussije Moenchengladbach.

"Bio sam siguran da će lopta otići preko prečke. Međutim, desio se nekakav udar vjetra i spustio je loptu prema golu. Pala je na moju glavu i odbila se u gol. Bio sam iznenađen", izjavio je svojevremeno legendarni Bugojanac.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi