Postoje i oni koji ne trče za saudijskim novcem - Tri ikone odbile pozive i ogromne cifre
Svijet je podivljao zbog ponuda iz Saudijske Arabije za najbolje fudbalere svijeta (Foto: EPA)

Oni su rekli 'NE'

Postoje i oni koji ne trče za saudijskim novcem - Tri ikone odbile pozive i ogromne cifre

Midhat Šljivak

Saudijska Arabija odlučila je uložiti nevjerovatne cifre kako bi u svoju ligu doveli neke od najboljih fudbalera svijeta. Za novcem u ovu zemlju već su otišli Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, N'Golo Kante, a uskoro će to učiniti i brojni drugi fudbaleri. Lionel Messi je jedan od rijetkih koji je odbio bogate Saudijce, a to su učinila i trojica njemačkih fudbalera Mario Gotze, Thomas Muller i Toni Kroos.

Saudijska Arabija nevjerovatnim ponudama privlači veliki broj fudbalera. Za ugovore izdvajaju stotine miliona eura na godišnjem nivou i mnogi ne žele propustiti šansu da uzmu ogroman novac za relativno kratak period.

Realna je činjenica da bi rijetko ko odbio nevjerovatan novac za posao koji radi. Ipak, postoje i takvi ljudi, pa je Lionel Messi zbog porodice i straha od kulturološkog šoka za sinove odbio ponudu veću od milijardu eura.

Trojica poznatih njemačkih fudbalera također su odbili bogate ponude iz Saudijske Arabije. Mario Gotze, Thomas Muller i Toni Kroos imali su na stolu ponude tri najbolja kluba iz ove zemlje Al Hilala, Al Nassra i Al Ittihada, ali su se zahvalili na ponudi.

Oni nisu željeli otići u Saudijsku Arabiju u samom finišu karijere. Posebno je izričit u tome bio vezista Real Madrida Toni Kroos koji je odlučio odigrati još jednu sezonu za Kraljeve i potom otići u penziju.

Oglasi

Thomas Muller karijeru želi okončati u Bayernu, gdje je godinama već jedan od najplaćenijih fudbalera i izgleda da ga novac ne zanima previše, dok je Mario Gotze smatrao da je još premlad za odlazak i da s 31 godinom još uvijek može igrati na visokom nivou.

Njemački trio tako je odbio Saudijce. Ovi su se okrenuli drugim opcijama i lako im je naći igrače koji će bez problema prihvatiti zaista lude ponude.

Plan Saudijske Arabije je da u narednim godinama naprave jednu od najjačih liga svijeta i kako su krenuli, taj plan im itekako dobro ide.

Legendu strah onog što radi Saudijska Arabija i upozorava: "Neće biti lako u narednih 10 godina"

Nekadašnji čelnik minhenskog Bayerna Uli Hoeness (71) zabrinut je zbog onog što u proteklim mjesecima radi Saudijska Arabija. Ova zemlja u svoje klubove dovodi velike zvijezde svjetskog fudbala i daje im cifre koje gotovo niko ne može odbiti. Hoeness tvrdi da je to ogroman problem za budućnost.

Uli Hoeness godinama je bio čelnik minhenskog Bayerna. Legendarni sportski radnik ispratio je kroz klub brojne zvijezde, napravio je brojne transfere, ali nikada nije davao nerealne cifre.

Oglasi

On smatra da bi potezi koje pravi Saudijska Arabije mogli biti ozbiljan problem. Bogati Arapi daju nestvaran novac kako bi privukli najveće fudbalske zvijezde, pa će tako prvenstvo ove zemlje u narednoj sezoni imati Cristiana Ronalda, Karima Benzemu, N'Gola Kantea, te brojne druge zvijezde.

Hoeness prepoznaje veliku opasnost koju donose ogromni ugovori. Smatra da zapravo čitav svijet finansira ove transfere.

"Nije samo Manchester City problem već sve što dolazi sa Srednjeg istoka. Veoma sam zabrinut zbog onog što radi Saudijska Arabija. Izgleda da imaju nepresušan izvor novca. Sve mi ovo plaćamo visokim cijenama goriva", smatra Hoeness i nastavlja:

"Nema smisla da se žalimo. Moramo naći način da se suprotstavimo ovom. Neće biti lako u narednih 10 godina jer vidite da tamo kupuju sve što požele."

Svjestan je kako će u budućnosti dosta kvalitetnih igrača završiti u Saudijskoj Arabiji.

Oglasi

"Dobra stvar je što mogu igrati samo s 11 igrača, a ekipe imati 15-16. Uvijek će nam biti slobodno 50-60 vrhunskih igrača i mi ćemo morati da se borimo za njih".

On je u Bayern doveo Pepa Guardiolu 2013. godine. Ostao je u dobrim odnosima s menadžerom Cityja i čestitao mu je na osvajanju Lige prvaka.

"Čestitao sam Pepu Guardioli. Niko nije zaslužio više ovaj trofej od njega", poručio je Hoeness.

Uli Hoeness je kao igrač i član rukovodstva tima proveo 49 godina u bavarskom velikanu, a i dan danas se njegova riječ itekako računa u njemačkom velikanu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi