Treba znati pobjeđivati

Šta nam je Sarajevo pokazalo u prvih 12 kola PL BiH?

Treba znati pobjeđivati · Komentar

Nakon prošlosezonske dominacije u domaćem šampionatu, bh. fudbalska javnost je očekivala da će FK Sarajevo i u novu sezonu ući "punim gasom".

Međutim, šampion BiH je naišao na mnoštvo problema, prije svega zbog povreda važnih prvotimaca, pa se na otvaranju sezone 2019/2020 poprilično patio.

Nakon nekih lošijih izvedbi i rezultata, pljuštale su kritike. Međutim, da li je situacija u kojoj je FK Sarajevo baš toliko strašna? Pa, baš i ne...

Tim sa Koševa je uz sve probleme reprezentativnu pauzu dočekao na samom vrhu tabele. Sarajevo je tako drugo na tabeli sa istim brojem bodova (24) kao i prvoplasirani Tuzla City, apsolutna senzacija dosadašnjeg dijela sezone. Musemićev tim je i bod ispred Željezničara, gradskog rivala od kojeg je pretrpio težak poraz na Grbavici, i koji je ove sezone uspio skrojiti tim pun proslavljenih fudbalskih majstora.

Željezničar, međutim, nije uspio iskoristiti pobjedu u derbiju. Tačnije, nije je uspio potvrditi u "malim" utakmicama i odmaći gradskom rivalu. Šta više, nakon kiksa Želje u Banjaluci, bordo tim je opet preskočio plavi.

Dakle, situacija u kojoj je Sarajevo, rezultatski i bodovno, je sve osim strašne, a mogla je biti vrlo lako.

Počelo je sa sjajnim mladim bekom Selmirom Pidrom i borbenim veznjakom Milošem Stanojevićem, koji su zbog povreda zadobijenih još prošle, izgubljeni za prvi dio ove sezone.

Pregled pokazao manju rupturu ligamenta koljena, ali Pidro za sada neće

Pa se nastavilo sa Mirkom Oremušem, koji je stigao kao veliko pojačanje, odigrao odlično na startu kvalifikacija za evropska takmičenja i onda doživio tešku povredu.

Povrede su nastavile "uništavati" Musemićeve planove, pa su problema pred sezonu i na početku iste imali Dušan Hodžić, Amar Rahmanović, Benjamin Tatar, Nebojša Gavrić...

Međutim, Musemić je uspijevao pronaći rješenja na svim, u različitim trenucima, problematičnim pozicijama i Sarajevo je osvajalo bodove - što je najbitnije.

Širina

Pokazalo se i da ekipa Sarajeva ima ozbiljnu širinu, ali i igrače spremne igrati na više pozicija. Činjenica je ovo na koju na Koševu svakako mogu biti ponosni, a koja se je postala očigledna u vremenima kada su povrede pokosile standardne prvotimce. Širina ekipe i kvalitetne alternative na svim pozicijama su ipak ono što osvaja trofeje. U to smo se mogli uvjeriti tokom godina i u najjačim evropskim ligama. Jednostavno, ekipe bez dovoljno kvalitetnih izmjena, bez prave širine gotovo po pravilu posustanu u utrkama za trofeje, bez obzira na kvalitet prve jedanaestorke.

Ono što je, međutim, još važnije, a što se moglo primijetiti kod FK Sarajevo u prvih 12 kola Premijer lige BiH, jeste činjenica da je Husref Musemić svojoj ekipi uspio usaditi pobjednički mentalitet. Ili je možda bolje reći - rutinu pobjeđivanja.

Rutina pobjeđivanja

Uzmimo kao primjer neku utakmicu Real Madrida, iz nekih dominantnijih sezona ovog kluba, sa nekim "manjim" španskim klubom u kojoj je taj manji klub, barem prema mišljenju neutralnih ljubitelja fudbala koji po pravilu uvijek navijaju za autsajdere, bio bolji. Utakmica bi tekla, manji klub bi stvarao prilike, igrao ljepše, bio opasniji, ali su gotovo svi posmatrači te utakmice u podsvijesti znali da će Real pobijediti. I zaista, Real bi u 80% slučajeva uspio nekako ugurati loptu u gol i pobijediti.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

E, čini se da sada to ima i Sarajevo. Nije Sarajevo u prvih 12 kola PL BiH igralo najljepši fudbal, nekada je igra nailazila na opravdane kritike, možda se može reći da je u nekim momentima ona bila i ružna, ali je Sarajevo uspijevalo doći do, za sebe, dobrog ili barem prihvatljivog rezultata.

Nije Sarajevo lijepo igralo ni protiv Borca, ni protiv Radnika, ni protiv Zrinjskog u prvom kolu, ali je upisivalo pobjede, kako-tako - možda i uz malo sreće ili uz fudbalsko umijeće Mersudina Ahmetovića. Igru više, međutim, niko ne gleda, gledaju se bodovi i pozicija na tabeli, a Sarajevo je po tim parametrima u odličnoj situaciji.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

bhodzic
joj pitarluka po sportsport-u. više pitara na ovom portalu nego članaka napisanih od nastanka portala. dok je Željo bio prvi (a bit će ako Bog da opet i do kraja), nema ko nije pisao komentare o Amaru i namještanju. sad kad je Željo izgubio 3:0, ništa, regularno suđenje. hahah pa majku mu, ako Amar štima sudije, što nije namjestio i u BL? gazi male pitareeeeeeee
7 28
ludilobrale
Sarajevo je najbolja igrački i karekterno ekipa u ligi kad se svi oporavi neće imati konkurenciju .
22 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi