Trener koji je prepoznao Dijamanta u "klocu": Kako sam pomogao Džeki da postane veliki igrač?
Jiri Plišek je 2004. godine bio šef stručnog štaba Željezničara, da bi sedam godina kasnije sjeo i na klupu drugog sarajevskog velikana, FK Sarajevo.

Češki stručnjak danas može biti ponosan

Trener koji je prepoznao Dijamanta u "klocu": Kako sam pomogao Džeki da postane veliki igrač?

Fudbalski turnir u susjednoj Hrvatskoj, Istria Youth Cup, prava je prilika za mlade fudbalere koji na istom učestvuju da pokažu svoj talenat, a ovu manfiestaciju svojim prisustvom uveličaju i brojni vrhunski stručnjaci.

Tako je jučer, u sklopu Istria Youth Cupa, održana panel diskusija na temu "Kako mali postaju veliki", a svoj iskustva u prepoznavanju mladih talenata i radu sa istima podijelili su i razmijenili veliki stručnjaci poput Zlatka Dalića, Dine Julardžije, ali i Jirija Plišeka, danas trenera u omladinskom pogonu zagrebačkog Dinama.

Poznato je da je ovaj češki stručnjak jedno vrijeme radio i u našoj državi. Tako je prije 14 godina trenirao ekipu Željezničara, a nešto kasnije i ekipu FK Sarajevo.

Upravo Plišek je bio jedan od onih koji su prepoznali veliki talenat Edina Džeke u vrijeme kada je Dijamant nosio dres sarajevskog Željezničara i u vrijeme kada su rijetki od njega očekivali velike stvari.

Plišek je visokog dečka kojeg su tada neki na Grbavici prozvali "klocem" na određeni način odveo u Češku, gdje je sa njim sarađivao u Usti nad Lebenu, a poznato je da je Edin iz čeških Teplica otišao put Wolfsburga.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Nema dileme da Plišek ima ogromne zasluge što je Edin Džeko danas jedan od najboljih svjetskih napadača, a tokom panel diskusije "Kako mali postaju veliki" se prisjetio rada sa mladim Edinom Džekom i metoda kojima mu je pomogao da drastično napreduje kao fudbaler.

"Dok sam trenirao Edina primijetio sam da nema disciplinu u igru, kao ni na treningu. Zbog toga sam ga prebacio u B tim, kako bih ga motivisao, a on je prihvatio tu doluku i time pokazao svoju zrelost i povjerenje u mene kao svog trenera. Marljivo smo radili, puno razgovarali i rezultati su došli", poručio je Plišek, prenosi Index.hr.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi