Trinaest klubova u Njemačkoj se suočava s bankrotom
Foto - EPA

Ogromni problemi

Trinaest klubova u Njemačkoj se suočava s bankrotom

M. Šljivak

Trinaest profesionalnih klubova u Njemačkoj suočava se s bankrotom.

Zbog pandemije koronavirusa ekonomija širom svijeta je na velikom udaru, a nije pošteđena ni Njemačka, gdje su brojni klubovi u ogromnim problemima.

Kicker navodi da je čak 13 od 36 profesionalnih klubova pred bankrotom zbog pandemije, a 12 ih je već tražilo unaprijed novac od TV prava kako bi uspjeli da plate sve obaveze.

Posebno su ugroženi timovi iz Cvajte. Sedam klubova se suočava s bankrotom već na kraju mjeseca maja, jer bez utakmica i novca kojeg dobijaju od sponzora jednostavno ne mogu funkcionisati.

Ukupno devet klubova iz Cvajte i četiri kluba iz Bundeslige u velikim su problemima i vjerovatno neće uspjeti da prežive ovaj težak period ako se sezona ne nastavi početkom maja.

Bogati klubovi spašavaju male?

Bayern, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen i RB Leipzig navodno su najavili formiranje fonda kako bi spasili male ekipe.

Spremni su da se odreknu TV prava, dodali su još 20 miliona eura, te će na taj način pokušati da spasu ostatak klubova koji su u velikoj krizi.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Ipak, ostaje nam da vidimo šta će se zaista desiti u ovom slučaju i hoće li novac ovih klubova biti dovoljan da se mali klubovi izvuku.

Za sada mali klubovi moraju da čekaju šta će se dogoditi, ali očigledno će biti velikih problema ako se prvenstvo ne nastavi početkom maja.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

sarayson
Ne mogu vjerovat, cuj u ujakoj i bogatoj Njemackoj da klubovi bankrotiraju. Prodata i naplacena TV prava, rasprodate ulaznice a klubovi ne igraju nepunih mjesec dana i odmah bankrot... svasta
2 1
Benjamingst
Ako ovo potraje oko korona virusa I kad prodje pademija fudbal u Europi vise nece biti isti. Lige poput Poljske, Ceske, Ruske, Madzarske itd koji nisu bogati kao liga petice mogu sa svojim parama pokupivati puno dibrih igraca... to je neko moje misljenje da ce se fudbal promjeniti totalno.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije