Trnovit put Edina Džeke: "Rekao sam mu 'izdrži još malo, pa će te neko zamijeniti'"
Muzurović je našu reprezentaciju vodio u dva navrata, a pobjeda protiv Turske mu je bila jedna od najvećih u karijeri.

Bivši selektor Muzurović se prisjetio Džekinog debija

Trnovit put Edina Džeke: "Rekao sam mu 'izdrži još malo, pa će te neko zamijeniti'" · Intervju

Fuad Muzurović prošao je vjerovatno kroz najviše najboljih i manje lijepih momenata. 

Bivši selektor koji je u dva navrata vodio našu selekciju, na samom njenom početku i u trenucima kada je reprezentacija bila na prekretnici danas se za SportSport.ba prisjetio svoga drugog mandata koji je najviše obilježen činjenicom da je tada za BiH debitirao njen najbolji igrač Edin Džeko.

Bilo je to prije više od 11 godina i to u duelu protiv Turske s kojom večeras igramo u Rizeu peti međusobni duel. Evocirao je Fuko uspomene na to vrijeme, ali se dotaka i mnogih drugih stvari.

"Sad ste me baš podsjetili na jedno lijepo vrijeme...", započeo je Muzurović za SportSport: "Ja sam njemu još dok je bio u juniorima Želje rekao da će biti pravi. Bio je tada u pravim rukama. Gledao sam ga u Orašju, oduševio me. Uvrstio sam ga već na svoj prvi spisak. Protiv Norveške nije debitovao, ali zato jeste protiv Turske. On i Vedo (Ibišević) su zaista bili sjajni i nekako su me najviše oduševili".

"Džeko je imao zaista uspješan debi. Bio je to nagovještaj nečega što će napraviti kasnije u Njemačkoj, Engleskoj, Italiji...Igru naše reprezentacije je obilježio za sva vremena . Želim mu još dugo da bude tako uspješan. On sve radi ispravno i dobro i samo neka tako nastavi", kaže Muzurović koji smatra da je Zvjezdan Misimović imao veliki uticaj na Džekinu karijeru.

"Vjerovatno su mu već u to vrijeme u maštanju bili trofeji koje je kasnije i osvojio. Vjerovao je u sebe i imao je velikog saradnika u vidu Zvjezdana Misimovića koji je dao veliki doprinos njegovoj karijeri, posebno onda kada je oborio rekord Bundeslige u asistencijama. Ali, ono što je Džeko posjedovao moglo se vidjeti već u juniorima".

Na poluvremenu vodili korektan razgovor

"Gledaj, sigurno da je svakom mladom igraču debi za A reprezentaciju pred domaćom publikom izuzetan trenutak i mnogo utiče na njega. On je ustvari u toj utakmici dao koliko je mogao, postigao je fenomenalan gol kojim smo izjednačili. Sjećam se da smo na poluvremenu vodili jedan vrlo korektan i fin razgovor. Rekao sam mu 'odigraj još koliko budeš mogao i onda će te neko zamijeniti'. Odigrao je on dobro i kasnije protiv Malte. Bila je to utakmica kada sam ja bio u bolnici i nisam sjedio na klupi, ali su tu bili moji pomoćnici. U svakom slučaju, lijepa me sjećanja vežu za taj period".

Muzurović je u to vrijeme imao problema da sastavi reprezentaciju jer je nekoliko mjeseci ranije potpisano famozno pismo od strane 13 reprezentativaca koji su poručili da neće igrati za reprezentaciju dok se ne dese promjene u vrhu Saveza. Tada je jedan razgovor sa Misimovićem posebno oduševio Muzurovića.

"Bilo je tada svašta, tada je 13 igrača potpisalo ono pismo...Ostao mi je u lijepom sjećanju razgovor sa Misimovićem iz tog perioda. Ja sam mu rekao 'Evo Miske, sve vas zovem redom koji ste potpisali to pismo, pa i tebe', a on mi je odgovorio 'Ja jesam potpisao, ali da ću igrati za Bosnu i Hercegovinu'. On je jedan izuzetan čovjek i igrač. Mi smo tada bili apsolutni autsajderi protiv Turske, ali smo uz veliku borbu i želju pobijedili".

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Oduševljavaju ga Duljević, Sarić i Zakarić

"Iskren da budem radujem se finim rezultatima koje selektor Prosinečki ostvaruje. Daje priliku mladim nadama, posebno bih izdvojio Duljevića i Sarića koji igraju sjajno i pravo su osvježenje. Očekujem da veću minutažu dobije i Goran Zakarić koji je odigrao sjajno protiv Austrije. Nadam se da se večeras naši momci neće baš previše istrošiti jer nam slijedi bitan meč protiv Sjeverne Irske. Očekujem da se igrači koji večeras dobiju priliku istaknu selektoru Prosinečkom. Taj čovjek je jednostavno pobjednik. Gdje god je igrao, osvajao je trofeje i ja mu želim svako dobro. Igrači su prepoznali da on daje svakom šansu i siguran sam da će ih to motivisati da igraju što bolje i dokazuju se".

Top Komentari

Mesa.Sabanadzovic
Brao novinarčino. Izdrzi bosno znam rane te bole
21 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi