Turkeš 'rešeta' i u novom klubu: Vlasnik je milijarder, želi nas vidjeti u Ligi prvaka
Foto: FC Lausanne-Sport

Fudbaler pred kojim je budućnost

Turkeš 'rešeta' i u novom klubu: Vlasnik je milijarder, želi nas vidjeti u Ligi prvaka · Intervju

Bivši mladi reprezentativac BiH Aldin Turkeš napravio je, čini se, odličan potez prelaskom u Lausanne-Sport.

Prošle sezone ovaj 193 centimetra visoki napadač igrao je za Rapperswil. Učinak od 16 pogodaka i pet asistencija bio je dovoljan da njegovo ime postane predmet medijskih špekulacija, no Turkeš je na kraju, iznenađujuće, ostao u 2. ligi i potpisao za jedan od najstarijih klubova na evropskom kontinentu.

Kada transfer stavite pod lupu, vrlo brzo ćete doći do zaključka da je odluka o prelasku u Lausanne bila više nego dobra. Klub za koji igra za razliku od prošlog ne strepi za opstanak nego je vodeći na tabeli i glavni kandidat za viši rang, a na čelu je najbogatiji čovjek Velike Britanije Jim Ratcliffe koji je nedavno ponudio Romanu Abramoviču dvije milijarde funti za Chelsea...

Sve je to, naravno, utjecalo na Turkešovu odluku da na kraju potpiše za Lausanne-Sport gdje je sa četiri pogotka u četiri utakmice trenutno i prvi strijelac.

"Nastavio sam tamo gdje sam stao prošle sezone. Ide odlično, stvarno, postići četiri pogotka u četiri utakmice nije mala stvar. Samo da ostane ovako, da nastavimo s dobrim rezultatima i na kraju se plasiramo u Super ligu. Neće to biti lako, tu je u borbi i Grasshoppers, ali mislim kako mi imamo najkvalitetniji tim", kaže Turkeš za SportSport.ba.

Uslovima, radom i svim ostalim u novom klubu je oduševljen...

"Došao sam u puno veći klub. Rapperswil je, da tako kažem, mali klub, ali za moj razvoj je bio odličan i zahvalan sam im na prilici, međutim Lausanne je jedan puno veći nivo. Sve je uređeno u klubu, na jednom perfektnom nivou, uslovi su također odlični. Ali, i pritisak je mnogo veći."

Fotografija FC Lausanne-Sport.

Odluka da pređe u Lausanne za mnoge je bila iznenađujuća.

"Nakon prošle odlične sezone bilo je dosta ponuda, javljao se St. Gallen, zatim Lugano, ali mene su na kraju privukle ambicije koje Lausanne ima. Na čelu kluba je Englez koji je doslovno milijarder, nedavno je baš kupio i Nicu, a želi sada i Chelsea. Šta dalje reći... Njegov je cilj da nastavimo ovako, da se plasiramo u 1. ligu, a onda da kroz dvije-tri godine budemo konkurentni Baselu i da igramo Ligu šampiona."

Švicarska nije velesila, nema fudbalera 'na izvoz', pa se Turkešovi nastupi itekako prate.

"Tu sam rođen, odrastao, igrao sam i za švicarsku reprezentaciju... Prate me i dalje, međutim ja sam prelomio još ranije da je BiH zemlja za koju ću igrati i to ostaje tako. Kao što vidite, radim, trudim se i nadam se da ću nakon U21 reprezentacije jednom zaigrati i sa Pjanićem, Džekom... Bilo bi to za mene ostvarenje sna."

Da se radi o igraču pred kojim je budućnost pokazao je Turkeš i u debiju za mladu reprezentaciju. Pet minuta bilo mu je dovoljno da postigne gol i u najboljem svjetlu se predstavi bh. javnosti.

Top Komentari

starmac
Tako je sine,Bog ti dao zdravlje i sve najbolje.Samo igraj i bices u repki.
7 0
Mu'min Juventino FKS
Budala, jebali te pjenaci i dzeko ti dok zaigras oni ce se oprostiti.... igraj za te sto te hrane, jebonte bosna
2 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi