Dok drugi hrle u Saudijsku Arabiju, druga zemlja je "obećana" Bosancima

Turska postala raj za bh. fudbalere

Dok drugi hrle u Saudijsku Arabiju, druga zemlja je "obećana" Bosancima

Eldar Ganibegović

Svjedoci smo da od početka 2023. godine mnoge zvijezde hrle u Saudijsku Arabiju. Taj trend nekako je intenzivnije počeo odlaskom Cristiana Ronalda u Al-Nassr. Otišla su tamo i dva bh. reprezentativca, no čini se da je druga zemlja "obećana" našim fudbalerima.

Što je nekada radila Kina, sada radi Saudijska Arabija. Izdvajanjem ogromnih finansijskih sredstava ova azijska zemlja želi da napravi jednu od najjačih svjetskih liga, te dovodi svjetske zvijezde. 

Tako naprimjer trenutno u Saudijskoj Arabiji igraju igrači poput Ronalda, Benzeme, Neymara, Kantea i mnogih drugih.

Također, tamo su otišla ovog ljeta i dva bh. reprezentativca. Ibrahim Šehić je iz Konyaspora otišao u Al Khaleej, dok je Gojko Cimirot iz Standara otišao u Al Feihu.

I dok je Saudijska Arabija zemlja gdje odlaze svjetske zvijezde, izuzmemo li izdvojene slučajeve Šehića i Cimirota, moglo bi se reći da je druga zemlja obećana bh. fudbalerima, a to je naravno Turska. 

Izuzmemo li Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju gdje igra dosta bh. fudbalera (mnogi od njih nisu ni poznati prosječnom pratiocu fudbala) i zemlje kao što su Austrija ili Švicarska gdje veliki broj fudbalera s bh. papirima igra u nižim ligama, onda je Turska broj jedan kada su naši fudbaleri u pitanju.

Oglasi

Süper Liga Turske trenutno broji čak 14 igrača iz Bosne i Hercegovine, a od toga su trojica bili na posljednjem spisku koji je objavio bivši selektor Faruk Hadžibegić.

Edin Džeko stigao je u Fenerbahče iz Intera ovog ljeta, Dal Varešanović je iz Sarajeva stigao u Rizespor, dok je Amir Hadžiahmetović već odavno član Bešiktaša.

Treba tu spomenuti i ime Armin Hodžića koji je bio na širem spisku Faruka Hadžibegića za mečeve s Portugalom i Luksemburgom u junu mjesecu.

Osim njih, u ovoj ligi su sljedeći igrači: Edin Višća (Trabzonspor), Deni Milošević (Antalyaspor), Ajdin Hasić (Bešiktaš), Goran Karačić i Hamza Jaganjac (Adana Demirspor), Nihad Mujakić, Riad Bajić i Andrej Đokanović (Ankaragücü), Ognjen Vranješ (Hatayspor) i Haris Hajradinović (Kasimpaša).

Oglasi

Svakako njima možemo pridružiti i Daniela Graovca koji je iz Kasimpaše otišao u Manisu koja se takmiči u drugom rangu, dok se s dolaskom u ovu ligu povezuje i Haris Duljević.

Što se tiče najboljih evropskih liga, naša zemlja u Seriji A ima tri igrača, a to su Kolašinac, Krunić i Đurić, u Premiershipu je to Anel Ahmedhodžić, u Bundesligi Ermedin Demirović i Melvin Ramusović, u Ligue 1 Sanjin Prcić i Belmin Dizdarević, dok u Primeri trenutno ne nastupa nijedan naš fudbaler. 

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Njih deset, predvođenim Bešićem, Ćivićem i Gojakom nastupa u Mađarskoj, osmorica su u ruskoj Premier ligi, osmorica su također u poljskoj Ekstraklasi itd.

Uporedimo li ovo s reprezentacijom koja je 2013. godine izborila nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, jasno se vidi razlika. Tada su okosnicu nacionalnog tima činili ključni igrači njemačkih Bundesligaša (Ibišević, Spahić, Salihović, Mujdža, Bičakčić...), uz Edina Džeku i Asmira Begovića iz Premier lige, Miralema Pjanića i Senada Lulića iz Serije A... 

Top Komentari

Ecosport
Raj za naše propale fudbalere i za naše fudbalere od kojih nikad ništa neće biti.
0 0
likCedoGroba
Odkad je Begovic u premiershipu
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti