Kap je prelila čašu: Stižu velike promjene u turskom fudbalu
FOTO: EPA

Od 2023. godine nova pravila

Kap je prelila čašu: Stižu velike promjene u turskom fudbalu

Haris Zilić

Tursko fudbalsko prvenstvo će u narednom periodu krenuti u potpunu rekonstrukciju. To se odnosi i kompletan turski fudbal, jer su čelnici tamošnjeg saveza nezadovoljni kako reprezentacija i klubovi igraju posljednju deceniju.

Turski klubovi su daleko od bilo kakvih ozbiljnijih rezultata u Evropi, a ni reprezentacija posljednjih deset godina ne bilježi značajnije nastupa na svjetskoj i evropskoj sceni.

Sjećaju se Turci trećeg mjesta sa Mundijala 2002. godine i polufinala EURO-a 2008. godine, ali to vrijeme je daleko iza njih.

Trenutno stanje u turskom fudbalu nije dobro i krenut će se sa revolucionarnim promjenama.

Turski fudbalski savez želi da u narednih deset godina akcenat bude na domaćim fudbalerima u prvenstvu Turske.

Nema više transfera poznatih igrača koji gaze u tridesete godine i koji koštaju dobru količinu novca. Finansije će što više biti usmejrene prema akademijama i domaćim fudbalerima.

Oglasi

Prvo pravilo koj će se promijeniti u turskom fudbalu stiže na snagu već od sezone 2023/2024, a to je broj stranaca u ekipi.

Svaki klub će u svom rosteru prijavljenih fudbalera morati da ima više od polovine turskih fudbalera. Dakle, za utkamicu konkurišu 23 igrača, od čega će morat minimalno 12 da budu turski fudbaleri, od toga šest u prvoj postavi.

Taj broj će se postepeno smanjivati, a do 2028. godine Turci žele da broj stranaca po klubovima ograniče na pet.

Veliki akcenat će biti na akademijama i omladinskim pogonima pa će tako ekipe kao jedan od uslova za ligaško licenciranje morati imati sve timove od U15 do U19.

Turci će od 2025. uvesti i razvojnu ligu B, tačnije tu će igrati B timovi turskih ekipa ili U21 ekipe kao po uzoru na Englesku.

Primjera radi u Nizozemskoj imamo Jong Ajax, Jong PSV koji igraju drugi rang, u Portugalu Benfica B, Porto B igraju također drugi rang, ali Turska ima u planu da formira posebnu ligu. Ekipe koje budu igrale u prvenstvu Turske tačnije u Super lig, morat će formirati i B tim koji će imati svoju razvojnu ligu to će biti fudbaleri od U20 do U23 koji prelaze iz junora u seniori, kako ne bi imali zastoja u karijeri.

Turska želi da napravi iskorak u mlađim selekcijama U17, U19, U21 kako bi se napravila dobra osnova za A reprezentaciju. Smatraju da bi plod tih rezultata već mogao biti vidljiv u kvalifikacijama za Mundijal 2030. godine.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Naravno, Turska i sada ima respektabilnu reprezentaciju, ali dosta toga koči domaći klupski fudbal koji u posljednje vrijeme izbacuje sve manje kvalitetnih igrača. Svaki rezultat Turske u narednom periodu bio bi dodatni bonus na plan koji se planira realizovati u narednih deset godina.

Također, klubovi će otvarati što više akademija, a obratit će se pozornost i na U12, U13, U14 ekipe, dakle selekcije koje još nemaju ligaški takmičarski karakter.

Top Komentari

King_Kenny
...tako se to radi,a nama je najbitnije dovoditi neke polovnjake iz Srbije umjesto da se daje sansa domacim mladim igracima...plus to pojacati sa par afrikanaca i eto ekipe...
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi