Komentator izgovorio "zabranjeno ime", na poluvremenu mu javili da je dobio otkaz
Alper Bakircigil godinama je radio na TRT-u, no jedna "pogrešan korak" mu je presudio

Turska

Komentator izgovorio "zabranjeno ime", na poluvremenu mu javili da je dobio otkaz

E. Škorić

U Turskoj postoje pravila kojih morate da se držite, inače ćete postati žrtva. Najbolje je na svojoj koži to osjetio komentator turske televizije TRT Alper Bakircigil.

Maroko je u četvrtak pobijedio Kanadu sa 2:1 i plasirao se u osminu finala Svjetskog prvenstva u Kataru. Poveli su Marokanci golom Haima Ziyecha već u četvrtoj minuti nakon velike greške kanadskog golmana Milana Borjana. Bio je to jako brz gol ofanzivca Chelseaja, no daleko od najbržeg u takmičenju otkako je Svjetskog prvenstva.

Spomenuti komentator Alper Bakircigil je podsjetio turske gledatelje da je Hakan Šukur autor najbržeg gola u historiji svjetskih prvenstava, a to se ispostavilo nedopustivom pogreškom u očima turskih lidera.

Hakan Sükür nekoć je bio omiljeni nogometaš u Turskoj. To više nije tako, a isticanje bivšeg narodnog heroja može imati posljedice. Već na poluvremenu je Bakircigil smijenjen, a u drugom poluvremenu utakmicu je prenosio njegov kolega.

"Dobio sam otkaz na TRT-u, gdje sam godinama ponosno radio, nakon događaja koji se odigrao danas", objavio je voditelj na Twitteru.

Razlog otpuštanja nije to što je turski komentator rekao nešto pogrešno u činjeničnom stanju. Šukur je doista postigao najbrži gol na Mundijalu 2002. godine, kada je mrežu rivala zatresao u 11. sekundi. Pomogao je Turskoj da osvoji treće mjesto, ali to su ipak samo neka davna vremena.

Oglasi

Od idola nacije do "zločinca"

Hakan Sükür je 90-ih i 00-ih inače bio jedna od najvećih zvijezda turske reprezentacije i istanbulskog kluba Galatasaray. Postigao je 51 gol u 112 međunarodnih utakmica.

Nakon što je završio karijeru, ušao je u politiku i 2011. izabran je u turski parlament za stranku pravde i razvoja predsjednika Erdogana. Dvije godine kasnije napustio je stranku i postao nezavisan, a tu su stvari krenule po zlu kad se Recep Tayyip Erdogan naljutio na bivšeg heroja nacije.

Legendarni turski napadač kasnije je uplovio u političke vode i ubrzo postao neprijatelj predsjednika Turske, danas živi u SAD-u sa porodicom i radi kao taksista

Sükür je napustio tursku politiku 2015., ali je 2017. morao s porodicom pobjeći u Sjedinjene Države nakon što je optužen da je igrao ulogu u neuspjelom pokušaju puča 2016.

Turska vlada povezala je Süküra s Fethullahom Gülenom – Erdoganovim suparnikom islamskog učenjaka – kojeg je predsjednik Erdogan okrivio za krvavi pokušaj državnog udara.

Sam Sükür je 2020. u intervjuu za njemačke novine Welt Am Sontag rekao da je izgubio sve i da se sada uzdržava vozeći taksi u Sjedinjenim Državama.

Oglasi

Erdogan mu uzeo sve

"Nemam više ništa. Erdogan je uzeo sve: moje pravo na slobodu, govora i moje pravo na rad", rekao je.

"Čini se da niko ne može objasniti kakva je trebala biti moja uloga. Nikad nisam učinio ništa protuzakonito. Nisam izdajica ni terorist", tvrdi bivši napadač.

Vlada Turske zabranjuje da se izgovara njegovo ime, a turski komentator Alper Bakircigil je naprosto zbog bizarno izgovorene činjenice zaplatio poslom.

"Dao sam statistički podatak da je Hakan Sükür postigao najraniji pogodak u historiji Svjetskog prvenstva, u utakmici između Kanade i Maroka. Komentarisanje utakmice morao sam prepustiti prijatelju Cüneytu Kıranu u pauzi. FETÖ je teroristička organizacija. Niko ne smije dovoditi u pitanje naše domoljublje", poručio je nesretni komentator.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Svjetsko prvenstvo nastavlja se danas uzbudljivim utakmicama, a u fokusu duel Srbije i Švicarske u direktnoj borbi za osminu finala. Kvote za taj i za ostale duele pogledajte na sajtu Volcanobet kladionice.

Zapratite Volcanobet kladionicu na Facebook i Instagram profilu.

Top Komentari

King_Kenny
...tako se to radi,a kod nas komentatori u toku prenosa otvoreno navijaju za agresorske zemlje Srbiju i Hrvatsku koje su izvrsile genocid i UZP...
5 4
plemic
turska demokracija.
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi