Prošlo je 15 godina od "istanbulske sramote"

Neredi tokom meča Turska - Švicarska

Prošlo je 15 godina od "istanbulske sramote"

Edmir Škorić

Na današnji dan 2005. godine odigrana je baraža za Svjetsko prvenstvo između Turske i Švicarske.

Neredi su se dogodili na terenu, a zatim i u tunelu stadiona Sukru Saracoglu u Istanbulu nakon uzvratne utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2006. godine između Turske i Švicarske.

Švicarci su na kraju prošli na Svjetsko prvenstvo, a ovu paklenu noć u Turskoj su mediji u toj zemlji opisali kao "istanbulsku sramotu".

Švicarski branič Stephane Grichting tada je noć proveo u bolnici nakon što je dobio jak udarac u donji dio trbuha, te mu je ugrađen kateter.

Bivši igrač švicarske nogometne reprezentacije Johann Lonfat svojevremeno je izjavio kako su u nerede u tunelu stadiona Sukru Saracoglu u po završetku utakmice bili umiješani i turski policajci koji su udarali švicarske igrače.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Odmah po završetku utakmice smo potrčali prema svlačionici, no neki od mojih suigrača su dobili udarce od turskih igrača i policajaca koji su trebali osiguravati mir. Najgore je prošao Stephane Grichting kojega su krvavog odvezli u bolnicu. Također, vidio sam kako su batine dobili Vogel i Huggel. Bili smo napadnuti", rekao je Lonfat nakon kobne utakmice za francuski sportski dnevnik l'Equipe.

On je također istakao da se očekivala naelektrisana atmosfera, ali da je ono što se desilo prešlo sve granice i da su njemu i saigračima u tunelu poručivali: "Zaklat ćemo vas".

Top Komentari

Zgembic
Skoricu stvljate godisnjicu ”Istanbulske sramote” kao da ste svajcarci a za godisnjicu ”Marakane” boli vas briga ili je bilo lakse kopirat vjest sa nekog drugog portala pa makar i o Svicarskoj. Jadno moj Skoricu, jadno...
14 0
DadiG
Odgledah preko 4 minute snimka i nigdje frke
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi