Tužna i teška noć za Srbiju: Litvanija u velikom finalu!
Foto: EPA

Litvanija u finalu Evropskog prvenstva

Tužna i teška noć za Srbiju: Litvanija u velikom finalu!

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Litvanije plasirala se u finale Evropskog prvenstva. Litvanci su u večerašnjem polufinalu savladali selekciju Srbije rezultatom 67:64.

Srbija je povela sa 7:4 u uvodnim minutama, ali je Litvanije potom preuzela igru u svoje ruke. Serijom od 10:0 su stigli do preokreta, igrali su fantastičnu odbranu, te protivnicima nisu dopuštali lagane poene.

Sjajno je djelovala Litvanija u tim trenucima na parketu, a nakon prve četvrtine su imali pet poena prednosti (22:17).

Vodili su Litvanci tijekom kompletne druge dionice. Loš šut Srbije doveo je Litvance i do 11 razlike u drugoj dionici, ali se naši susjedi ipak uspijevaju vratiti u meč. Poenima Bogdanovića su došli do samo minus jedan na poluvremenu utakmice, 35:34.

Izabranici Sađe Đorđevića su uspjeli i da povedu s tri razlike (43:40) u trećoj dionici. Međutim, ponovo su dopustili protivničkim košarkašima da uđu u seriju, pa su u posljednju dionicu ušli sa zaostatkom od pet poena, 48:43.

Konstantno je Litvanija vodila i u posljednjoj dionici. Iako su Srbiju ostavili više od šest minuta bez koša, nisu to maksimalno koristili, te su dopustili ponovni povratak Srbije u meč.

Imali su Orlovi samo minus jedan, Kalnietis je zatim s osam metara pogodio trojku, pa je Litvanija usprkos četiri lične greške Jonasa Valančiunasa održavala prednost.

U ključnim trenucima Srbija je pravila dosta grešaka. Jednostavno nisu mogli pogoditi iz igre, pa iako su ih večerašnji rivali svojim greškama vraćali u meč na kraju je Srbija ipak ostala bez plasmana u finale. Pogodio je Teodosić za 65:64

Selekciju Litvanije je do pobjede vodio Jonas Valančiunas sa 15 poena, Mindaugas Kuzminskas i Reinaldas Seibutis su dodali 13, dok je kod Srbije Miloš Teodosić ubacio 16 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije