"U Bosnu smo se prvi put vratili 1996. godine i to nikada neću zaboraviti"
Bh. fudbaler otkrio je da je mogao nastaviti karijeru u Tottenhamu ili Arsenalu i objasnio je zašto nije želio da ide u Englesku.

Miralem Pjanić u razgovoru za Telegraph

"U Bosnu smo se prvi put vratili 1996. godine i to nikada neću zaboraviti"

E. Čaušević, foto: EPA

Bh. reprezentativac Miralem Pjanić oduševio je fudbalski svijet svojim igrama u dresu Lyona, a kasnije je to nastavio u Romi da bi pred početak prošle sezone odlučio da potpiše za Juventus. 

Pjanićev put prema uspjehu nije bio nimalo lagan jer je njegov otac Fahrudim morao da napusti domovinu Bosnu i Hercegovinu kada je rat počeko kako bi svoju porodicu odveo na sigurno. Porodica Pjanić život je nastavila u Luksemburgu, ali i pored toga Miralemu je BiH uvijek bila na prvom mjestu.

U razgovoru za engleski Telegraph Pjanić je pričao o svom djetinjstvu, ratu u Bosni i Hercegovini, odrastanju u Luksemburgu, ali i svojoj karijeri. Pjanić je opisao kako je izgledao prvi dolazak u BiH nakon rata, a to je bilo 1996. godine.

"Bilo je već jasno da će rat i otac mi je pričao da je jednostavno morao donijeti odluku da napusti Bosnu i odvede nas u Luksemburg koji je postao moj drugi dom. Jasno je da je rat bio veoma loš za cijelu Jugoslaviju, ali posebno za BiH koja je najviše patila i doživjela velike nepravde", rekao je Pjanić, te nastavio:

"Prvi put kada smo se vratili bilo je 1996. godine i još uvijek su se vidjeli veliki znakovi rata. Sjećam se američkih vojnika koji su bili u mirovnoj misiji i dali su sve od sebe da to smire. Bosna je meni na prvom mjestu i veoma sam blizak svojoj domovini. Iako sam uvijek živio u inostranstvu moja porodica i ja uvijek pričamo bosanski i preferiramo bosansku tradiciju. To je uvijek u meni i mom srcu".

"Kada sam birao za koga ću igrati između Luksemburga, Francuske i Bosne izabrao sam Bosnu jer sam osjećao da je važno da pokažem posebno mladim ljudima da se san može ostvariti. Kada su moji roditelji napustitli Tuzlu nismo ništa ponijeli. Samo su željeli da njihova djeca žive u miru i da imaju šansu normalno da odrastaju i to su uspjeli uraditi".

Pjanić je priznao da mu je san uvijek bio da postane fudbaler i da je jednostavno osjećao da će to ostvariti ako bude dovoljno uporan.

"San mi je bio da budem fudbaler. Zavolio sam fudbal nenormalno i pratio sam oca uvijek kada je išao igrati fudbal s prijateljima. Jasno je da nije uvijek bilo lako i savršeno. Veoma teško je doći na ovaj nivo, ali znao sam šta je moj san i ostvario sam ga. To nije samo sreća, već najviše odlučnost".

Potražite više informacija na temu Serie A:

Bh. reprezentativac danas s dosta uspjeha nosi dres Juventusa koji će sutra u okviru osmine finala Lige prvaka igrati protiv Tottenhama. Upravo je ovaj londonski klub prije nekoliko godina želio dovesti Pjanića, ali bh. fudbaler je to odbio.

"Imao sam priliku da igram za Tottenham jer su željeli da ja budem zamjena Luki Modriću koji je otišao u Real Madrid. Rekao sam im da ne vjerujem da je pravo vrijeme za to i zbog toga nisam želio da potpišem za Tottenham. Imao sam ranije i ponudu Arsenala, ali odluke sam uvijek donosio kada dobro razmislim i jednostavno nisam mislio da je dobar potez odlazak u neki od engleskih timova", zaključio je Pjanić.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi