U nedjelju su sve oči uprte u Brijesnicu: Igraju Mladost i Pribava, a sa klupa ih predvode dva brata
Veliki komšijski derbi u 1. kantonalnoj ligi igra se sutra.

Ko će koga nadmudriti u komšijskom derbiju?

U nedjelju su sve oči uprte u Brijesnicu: Igraju Mladost i Pribava, a sa klupa ih predvode dva brata

E. Oštraković

Jako rijetka pojava u nogometu, a posebnu kada je riječ o Bosni i Hercegovini, je da sa dvije strane, jedan protiv drugog igraju dva brata.

U ovom slučaju upravo ta situacija desiti će se sutra u 1. ligi TK, kada će jedan protiv drugog snage odmjeriti Fahrudin i Sead Kadić.

Komšijski derbi odigrati će se u Brijesnici u okviru drugog kola 1. lige TK, a ova dva trenera pokušat će sa svojim ekipama ostvariti pobjedu protiv "ljutih" rivala.

Sama derbi, posebno u nižim ligama, nosi posebnu draž, ali sutrašnji derbi ima još jedan poseban motiv, a to je da sa klupe Pribavu predvodi Fahrudin Kadić, dok je na drugoj strani na klupi Mladosti njegov brat Sead.

Mladost je sjajno startala u novoj sezoni. Uzeli su tri boda na jako teškom gostovanju kod Ingrama u Dubokom Potoku.

"Iskreno rečeno, potajno sam se nadao. Prije utakmice sam bio prezadovoljan i sa osvojenim bodom. Radili smo jako dobro i nekako smo htjeli da spektakularno otvorimo prvenstvo. Imali smo sreće i to se desilo. Presretan sam sa ta tri boda i čestitam igračima. Odigrali smo ozbiljno, odgovorno i jako disciplinovano" rekao je Sead Kadić, trener Mladosti na početku razgovora.

Ekipa Mladosti ta tri boda želi potvrditi na prvoj domaćoj utakmici, a to je komšijski derbi protiv "njegove" Pribave. Također ekipu će voditi i protiv svog brata Fahrudina.

""Moja Pribava sa jedne strane, a ja na drugoj strani. Jako teško, ali i dok sam bio fudbaler, bio sam profesionalac. Ovo je sport i naravno jedino pravo da se ljuti ima onaj ko na kraju izgubi. Što se tiče te situacija da je sa druge strane moj brat, možemo reći da će to sutra biti kako stari ljudi kažu, udario brat na brata. Mi ćemo ih ugostiti kako dolikuje. To je moj brat, moja Pribava, ali sport je sport. Ja uvijek želim pobjedu i tako ćemo i sutra. Ukoliko sutra ne pobjedimo, pobjeda iz prvog kola nam ne znači ništa. Prva kola su uvijek teška i sve je moguće", kaže trener Mladosti.

Sa druge strane, za razliku od Mladosti, ekipa Pribave je u novo prvenstvo ušla jako loše. Prvu utakmicu igrali su na domaćem terenu, ali su pobjedu odnijeli gosti iz Lukavice.

"Svaka prva utakmica je problematična za ekipe koje igraju kući. Pokušali smo u pripremnom periodu da se uigramo, ali problem je što smo u pripremama igrali sa slabijim ekipama od sebe. Dio odgovornosti za poraz je moj, a dio je od mojih igrača. U utakmicu smo ušli kao prošle godine, kao da igramo protiv tima iz 2. kantonalne lige, što nas je koštalo. Igrali smo previše otvoreno i opušteno. Naš najveći problem je što gledamo sa strane šta protivnik radi. Ima još 29. kola, također ima još ekipa koje su izgubile kod kuće prvo kolo. Smatram do možemo ispuniti svoj cilj, a to je da budemo negdje do tog petog mjesta", rekao je Fahrudin Kadić, trener Pribave.

Šansu da poprave dojam imaju na jako teškom gostovanju, možda i najtežem u sezoni, a to je kod Mladosti iz Brijesnice.

"Komšijski derbi je uvijek bio jedan od većih rivalteta. Tu više ne igra ni ekipa, nego jednostavno srce i želja za pobjedom i da se pobjedi prvi komšija. Oni su iskusnija ekipa i malo su više spremniji na takve duele. Mi imamo dobru ekipu i da možemo tražiti dobre rezultate u narednom periodu", rekao je Fahrudin Kadić.

Na klupi Mladosti je njegov brat Sead, te će njih dvojica imati i taj "lični i bratski" derbi na sutrašnjoj utakmici.

"Mi se bratski jako dobro slažemo. Stalno pričamo o svemu, dogovaramo se, ali ovo je nešto drugo. Posao je nešto drugo i moramo ga raditi profesionalno. I njegova i moja želja je da pobjedimo, a sada ostaje da vidimo ko će koga nadmudriti. Naravno bratski je to i da pružimo jedan drugom ruku. Ko bude bolji taj treba da pobjedi. Ključna će biti želja igrača", kaže trener Pribave, Fahrudin Kadić.

Oba trenera su velike legende Bratstva iz Gračanice, te naravno nije mogao izostati niti komentar o njihovom voljenom klubu. Oba trenera prokomentarisala su loš start tima iz Gračanice.

"Bratstvo pratim skoro svaku utakmicu. Ovo što se dešava u Bratstvu imao bi komentar na svoj način, ali ga ne bi iznosio javno. Svako ima neki drugačiji pogled na ovo. Svako ima neku svoju filozofiju, ali ću ovaj put neki veći komentar preskočiti", završio je trener Mladosti iz Brijesnice, Sead Kadić.

Potražite više informacija na temu Kantonalna liga TK:

"Navijač sam Bratstva, srce je ostalo tamo naravno. I prošle godine smo imali taj lošiji start, ali je u drugom dijelu sve došlo na svoje. Svako ima svoj sistem rada, a svaki rad treba da doprinese rezultat. Nešto se mora popraviti da Bratstvo bude to što jest i da bude tamo gdje pripada, a to je vrh tabele", završio je Fahrudin Kadić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi