U Premier ligi se dijele pare šakom i kapom, Huddersfield zadnji, ali trlja ruka

Ogroman novac se dijeli na kraju sezone

U Premier ligi se dijele pare šakom i kapom, Huddersfield zadnji, ali trlja ruka

S. Bošković

Jučer je završila još jedna sezona Premier lige.

Manchester City okrunio se naslovom prvaka, Liverpool je s bodom manje završio drugi, a u top 4 su još završili Tottenham i Chelsea.

Elitni rang takmičenja su napustili Fulham, Huddersfield i Cardiff.

Ipak, siv timovi će na kraju imati razloga za zadovoljstvo s obzirom na bogate novčane nagrade od TV prava i nagrada za poziciju.

Svaki tim će dobiti minimalnih 79.4 miliona funti, a nakon toga će njihove nagrade rasti od pozicije na tabeli i broja televizijskih prijenosa u Velikoj Britaniji, a nakon desetog prijenosa za svaki naredni prijenos timovi dobiju 1.1 milion funti.

Pored 79 miliona funti, sve ekipe će dobiti 12.3 miliona funti zbog toga što su njihove utakmice bile na TV-u do deset puta.

Po prvim procjenama najviše novca zaradio je Liverpool, čak 149 miliona funti. City je zaradio dva miliona manje i to najviše zbog razloga što su njihovi mečevi 26 puta bili na malim ekranima, dok su utakmice Redse emitirane 29 puta.

Chelsea je zaradio 142.6 miliona, dok Tottenham 141.8. Manchester United i Arsenal zaradili su 139.1 milion, odnosno 138.8 miliona.

Everton i Wolverhampton inkasirali su 125, odnosno 124 miliona funti, dok je Leicester dobio 120 miliona. West Ham je bogatiju za 119 miliona funti, a Newcastle United za 116.

Crystal Palace i Watford dobiti će po 111 miliona funti, dok će Bournemouthu pripasti šest miliona manje.

Burnley, Brighton i Southampton uspjeli su izboriti opstanak u elitnog rangu, a i inkasirati između 101 i 104 miliona funti.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Cardiff u Championship ide s utješnom nagradom od 99.6 miliona, a Fulham je dobio milion manje.

Zadnji na bodovnoj, ali i financijskoj tabeli je Huddersfield kojem je pripalo "samo" 93.6 miliona funti.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti