U Skoplju uspješna misija čelnog čovjeka bh. fudbala

Za Begića otvorena vrata UEFA-e i FIFA-e

U Skoplju uspješna misija čelnog čovjeka bh. fudbala

E. Čaušević

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine posljednji meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvu 2018. godine na domaćem terenu igrat će protiv selekcije Belgije, ali još uvijek nije poznato na kojem stadionu jer je Bilino Polje suspendovano.

Izabranike Mehmeda Baždarevića već krajem ovog mjeseca očekuju nove reprezentativne obaveze i gostujući mečevi protiv Kipra i Gibraltara. Zatim u samom finišu Zmajevi će na domaćem terenu ugostiti Belgiju u utakmici koja će najvjerovatnije dati mnoge odgovore.

Međutim, veliki problem našoj selekciji predstavlja činjenica da gotovo sigurno utakmicu nećemo moći odigrati u Zenici. Naime, nakon meča s Grčkom UEFA je odlučila drastično kazniti naš Savez, te suspendovati Bilino Polje na jedan meč. Naš Savez je uložio žalbu na ovu odluku, a naredne sedmice će biti konačno poznato da li će bh. tim moći ugostiti Belgiju u Zenici.

Ipak, ukoliko ova odluka bude negativa BiH nema stadiona koji zadovoljava uslove za odigravanje evropske utakmice, a inspektor UEFA-e je nedavno posjetio Koševo i Grbavicu kako bi ocijenio da li bh. reprezentacija svoj meč s Belgijom može igrati na nekom od ova dva stadiona, odnosno da li oni ispunjavaju potrebne uslove. 

Ukoliko odluka o žalbi za Bilino Polje bude negativna, odnosno odbijena onda će Savez biti obaviješten o tome šta se treba raditi i koji stadion je bliže ispunjavanju uslova, iako je ostojala bojazan da ćemo u tom slučaju igrati van granica BiH, kako saznaje SportSport.ba ukoliko odluka o suspenziji ostane na snazi Zmajevi će biti domaćini u našoj državi.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Koševo ili Grbavica u ovom trenutku se još ne zna, no neslužbeno je Grbavica bliža ispunjavanju uslova, a dok se dio bh. sportske javnosti takmiči kako što više neargumentovano kritikovati FSBiH, iza zatvorenih vrata vodi se borba za uključivanje UEFA-e i FIFA-e u obnovu jednog od stadiona u Sarajevu.

Upravo iz tih razloga, Elvedin Begić, čelni čovjek bh. fudbala koji za razliku od svojih prethodnika i vječnih opozicionara uživa veliku ugled u FIFA-e i UEFA-i, boravio je nedavno u Skoplju gdje se igrao susret Superkupa između Manchester Uniteda i Reala.

Njegov odlazak u Makedoniju kod slabo obavještenog i uvijek neopravdano kritički nastrojenog dijela javnosti koji bi u Savezu radije gledao ljude koji ne mogu otvoriti vrata ni kafane u svojoj mahali, proglašen je beskorisnim, a takvi i slični napadi koji traju u posljednje vrijeme na FSBiH nisu neočekivani, te su negativno iznenadili i legende bh. fudbala, Seada Kajtaza, Duška Bajevića i Ivicu Osima. 

Međutim, Begićev odlazak u Skoplje bh. fudbalu će najvjerovatnije donijeti mnogo dobroga, odnosno kao i mnogo puta do sada otkako su sa čelnih funkcija od UEFA-e i FIFA-e suspendovani grobari bh. fudbala, u BiH će donijeti novi projekat.

Naime, kako SportSport.ba saznaje iz izvora bliskih Savezu, čelni čovjek bh. fudbala je sa čelnicima UEFA-e i FIFA-e održao nekoliko plodonosnih sastanaka i ukoliko Bilino polje bude suspendovano, pomenute organizacije će sasvim sigurno učestvovati u stvaranju uslova za odigravanje reprezentativnih susreta na Grbavici ili Koševu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije