U svom dvorištu lovac, a u tuđem lovina
Barcelona je drugi put u nizu ispustila "nemoguće" FOTO: EPA

Messi zaslužuje više

U svom dvorištu lovac, a u tuđem lovina

Admin Čaušević

Teško da će ikada više fudbalskim terenima koračati igrač tako profinjene tehnike, majstorskog driblinga, preciznog šuta i genijalnog razmišljanja. Samo gledanje Lea Messija predstavlja satisfakciju, a igranje s njim čast i privilegiju, ma i više od toga.

Barcelona je sebi drugi put u nizu dopustila debakl, fijasko, katastrofu. Tri u jednom. Nakon prošlosezonske eliminacije od Rome, niko nije očekivao da će sebi dozvoliti isto i ove godine. Pobijediti 3:0 na Nou Campu i izgubiti 4:0 u gostima je za klub poput "ponosa Katalonije" je nedopustivo, bez obzira što je na drugoj strani bio Liverpool s Juergenom Kloppom, tvorcem "Rock 'n Roll" fudbala.

U grotlu još jednog "hrama fudbala" svi su podbacili. Teško je reći da je specifična atmosfera Anfield Roada kriva za neuspjeh. Igrači Barcelone su godinama navikli da igraju utakmice takve važnosti i u sličnom okruženju.

Ni Messi nije bio na nivou. Kao neko s reputacijom najboljeg igrača svijeta od Argentinca se uvijek učekuje ono njegovo prepoznatljivo "nešto". Imao je nekoliko situacija da postigne gol. Malo je "petljao", a malo bio neprecizan baš kao i njegovi saigrači kojim je u nekoliko navrata servirao loptu kao na tacni.

Međutim, ima li smisla reći bilo šta čovjeku bez kojeg bi Barcelona bila jedan "normalan" tim? Ne! Zaslužuje li ovakva Barcelona jednog Messija? Ne! Zaslužuje li ovakav Messi ovakve saigrače? Ne! Jer svi zaslužuju više.

Messi je cijelu karijeru proveo u jednom klubu. Uzimajući u obzir najbolje klubove današnjice "desetka" Barce je na neki način posljednji fudbalski Mohikanac. Međutim, nakon posljednjih razočaranja možda se treba zapitati da li je vrijeme da se okuša u drugoj sredini? Evidentno je da ova ekipa nema kalibar za osvajanje Lige prvaka.

Posljednjih godina Barca je u Evropi doživjela niz poniženja, isključivo na gostovanjima. PSG (4:0), Juventus (3:0) 2017. godine, Roma (3:0) 2018. godine i sinoć Liverpool (4:0). Nije problem ispasti, ali način na koji se to dešavalo u posljednje tri sezone je svakako bolno, posebice za Messija.

I Messi snosi dio odgovornosti kao prva zvijezda ekipa. Dok je Argentinac na Nou Campu lovac, na gostujućim terenima postaje lovina. U četvrtfinalnim ili polufinalnim mečevima na gostovanjima gol nije zabio već godinama. Posljednji put kada je u polufinalu zabio van svog dvorišta bilo je još 2011. kada je zabio Realu. 

Barcelona je u posljednje dvije godine na nova pojačanja potrošila preko 400 miliona eura. Na Nou Camp su između ostalih stigli Philippe Coutinho (135 miliona), Ousmane Dembele (125), Malcom (41), Clement Lenglet (36) i Nelson Semedo (36). Sve je to za sada uzalud potrošen novac, pokazali su to rezultati u Ligi prvaka. Diskutabilan je i izbor Ernestea Valvedrea za trenera.

Potražite više informacija na temu La Liga:

U Kataloniji još uvijek nisu pronašli zamjene za Xavija, Andreasa Iniestu i Charlesa Puyola. To je u suštini i nemoguće, ali s ogromnim budžetom na raspolaganju novac je morao biti potrošen mudrije i pametnije. Za 75 miliona eura već je doveden Frenkie de Jong, Ajaxov dragulj i čudo od igrača u najavi. Možda je to i naznaka boljih dana na eurosceni...

Imati jednog od najboljih igrača svih vremena u ekipi ne znači automatski i osvojiti svaki mogući trofej jer fudbal je prije svega kolektivna igra. Svi zaslužuju pohvale za uspjeh, a kritike za neuspjeh. Barci za "utjehu" kako i prošle tako i ove sezone ostaje vjerovatno osvajanje duple krune u Španiji.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Nany
Odličan tekst.
11 1
Adnanos
Maradona je najbolji svi vremena a da nemoram ni objasnjavat mladjoj raji. Samo nek malo pogledaju na youtube i dokumentatac o njemu shvatit ce ko je Matadona i sta je znacio za fudbal.
0 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi