Učestvovao u Zvezdinoj renesansi, povezuje se sa Sarajevom: Čast mi je, a zvanično nisam kontaktiran

Dobar posao radi u Petrovcu

Učestvovao u Zvezdinoj renesansi, povezuje se sa Sarajevom: Čast mi je, a zvanično nisam kontaktiran · Intervju

A. Beganović

Nakon što je FK Sarajevo raskinuo saradnju sa Goranom Sablićem u bosanskohercegovačkoj javnosti se licitira sa imenom njegovog nasljednika.

Povezuju se sa Sarajevom brojna trenerska imena. Kao mogući Sablićevi nasljednici spominju se Safet Sušić, Marko Maksimović, Bruno Akrapović, Dragan Jović i Mirza Varešanović, a kao novi kandidat za trenera Sarajeva po kuloarima se spominje i srbijanski stručnjak Vladimir Janković.

Radi se o treneru crnogorskog prvoligaša OFK Petrovac, koji je u svojoj karijeri dugo vremena sarađivao sa priznatim srbijanskim stručnjakom Vladanom Milojevićem.

Uspjeli smo stupiti u kontakt sa Jankovićem s kojim smo razgovarali o Sarajevu, bosanskohercegovačkom i crnogorskom prvenstvu, ali i o njegovoj uspješnoj saradnji sa Milojevićem na klupi Crvene zvezde.

"Dobio sam juče neke informacije vezane za Sarajevo. Naravno, samo povezivanje sa jednim velikim klubom kakav je Sarajevo za mene predstavlja veliku čast, ali zvanično me niko nije kontaktirao. Imam svoje principe od kojih nikad ne odustajem. Izuzetno sam profesionalan, insistiram na jasno definisanim profesionalnim odnosima. Svjestan sam da svaki veliki klub na našim prostorima donosi i veliki pritisak, ali i tim pritiscima ste izloženi onoliko koliko niste dorasli poslu i ukoliko niste osposobljeni da funkcionišete u tom trenutku. Ukoliko bi došlo do nekog zvaničnog kontakta, prvo bih obavijestio svoje saradnike, prijatelje i ljude iz Uprave kluba. Imam ugovor uz klauzulu da mogu ići ukoliko dođe ponuda van Crne Gore. Ipak, neiskren bih bio da kažem da to ne godi. U Sarajevu su igrali veliki igrači, kao klinac se dobro sjećam šampionske generacije iz osamdesetih godina. No, trenutno sam ugovorom vezan za Petrovac i hvala Bogu sjajno nam ide. Nakon prvog dijela sezone smo četvrti na tabeli što je iznad svih očekivanja", istakao je Janković za SportSport.ba.

Iako trenerski hljeb zarađuje u Crnoj Gori, Janković dosta prati i dešavanja u ligama našeg regiona.

Oglasi

"Pratim sve lige u regionu. Poznajem dobro situaciju i u Bosni i Hercegovini. Ne mogu sada reći da sto posto pratim neku određenu ligu, ali gledam globalno kako fudbal diše u regionu, kakva je problematika i slično. Mislim da je liga u Bosni i Hercegovini specifična, odnosno dosta izjednačena. Također, smatram da nema napretka u smislu infrastrukture. Nema boljih, ljepših stadiona. Nisam upoznat sa tim kakvi su trening centri i kako se radi sa mladim. Mogu to vidjeti kroz neke isječke na televiziji, ili pak na nekim utakmicama omladinskih kategorija, ili eventualno da ispratim kroz neke rezultate. Mada to nije mjerodavno, bitno je ono što možete da postignete u skladu sa današnjim modernim zahtjevima fudbala i koliko ste sposobni da se tome približite u uslovima u kojima se radi", govori srbijanski stručnjak i dodaje:

"Vidim da u BiH sa rijetkim izuzecima, klubovi koji su u bivšoj Jugoslaviji pravili dobre rezultate i danas dobro stoje i da tako kažem, dominiraju. Ako, ne po rezultatima, onda sasvim sigurno po popularnosti i po nekom svom potencijalu koji su naslijedili iz tog vremena. Vidim, recimo i da jedan mlađi klub Tuzla City igra značajnu ulogu u bh. fudbalu. Zapravo je to dokaz da uz jednu organizaciju i dobar rad se mogu postići dobri rezultati i težiti se nečem višem. No, za to je potreban jedan duži period, barem od četiri godine, kao i dobra finansijska situacija, jasno definisan plan. Kroz neki ad-hoc pristup ne može se ništa napraviti, prije svega ako nije na zdravim temeljima i osnovama. A, kada je sve to uređeno, onda se može gledati i trenerski uspjeh ili neuspjeh".

Janković smatra da se u regionu generalno, treneri brzo mijenjaju.

"Generalno, bojim se da se treneri brzo troše kod nas u regionu. Po mom mišljenju, za klubove je jako bitno, ukoliko u svom pogonu nemaju stručne ljude koji fudbalske procese mogu sagledati na pravi način, da povjerenje dadnu onim ljudima koje dovode sa strane. Imam sjajno iskustvo iz Petrovca, gdje sam dobio odriješene ruke. Sjajno sarađujem sa Upravom kluba, dobro me prate i to daje rezultate. To je jedna smjernica, jedan putokaz kako se stvaraju pozitivni rezultati. Na taj način sa ekipom od koje se ne očekuje mnogo, mogu se napraviti dobre stvari. Mi smo dobar primjer, no potrebna je tu stabilnost, mir i da se u svakom momentu se zna ko šta radi. Ne smije biti nekog namećanja šefu struke i njegovim saradnicima. I kada se to sve ostvari, drugim riječima kada od nas trenera, preko igrača, sponzora i Uprave, svi budu u službi kluba, onda će i doći do rezultata", ističe Janković.

Srbijanski stručnjak se u razgovoru osvrnuo i na crnogorsko prvenstvo.

Oglasi

"Liga poprilično izjednačena. Ima deset klubova, a svaki klub je limitiran na tri stranca. Također, od prvog do posljednjeg sudijskog zvižduka na terenu moraju biti dva bonus igrača i te stvari negdje pomažu crnogorskom fudbalu da razvija sopstvene i mlade igrače. Mislim da u uslovima infrastrukture i tim ograničenjima koje sam naveo, crnogorski klupski fudbal izvlači maksimum. Mislim da imaju potencijala da pokažu bolje rezultate u Evropi, ali tu se mora i struka izboriti za uslove koji će biti takvi da doprinesu konkurentnosti klubova da kada izađu na evropsku scenu budu bolji. Kvota stranaca po mom mišljenju bi trebala biti malo drugačija, pa barem za one igrače koji dolaze iz regiona. Problem su naravno i finansije i kada sve to uporedite sa evropskoim klubovima, onda su crnogorski klubovi u toj nekoj realnosti. No, moram napomenuti da ima dosta dobrih i kvalitetnih utakmica u crnogorskom prvenstvu. U poređenju sa nekim regionalnim ligama, treba znati da je Crna Gora limitirana tim da broji recimo 600.000 stanovnika i nema finansijsku moć da može raditi sa mlađim na nekom višem nivou. Regionalne lige, mislim i na bosanskohercegovačku, su lige koje mogu i moraju imati klubove u nekim evropskim takmičenjima. Teško je, mnogo toga zavisi od finansijske situacije, mentaliteta te od organizacijke stabilnosti. Sve su to stvari koje su bitne, no na kraju, kako radite, takav će biti i rezultat. I ako imate bolje primjere, ugledajte se na njih i nećete pogriješiti".

U dosadašnjoj karijeri Janković je radio u mnogobrojnim klubovima.

"Počeo sam u Voždovcu, a onda me trenerski put odveo u Bežaniju, pa zatim Čukarički, Omoniju, Panionios, Crvnenu zvezdu, Titograd, pa do Petrovca. Ponosan sam što sam zajedno sa Vladanom Milojevićem s kojim sam radio u Čukaričkom, Omoniji, Panioniosu i Zvezdi, izborio izlazak na evropsku scenu. Pored toga osvojena su i četiri trofeja. Kup sa Čukaričkim, jedini trofej ovog kluba, a sa Zvezdom smo osvojili tri naslova prvaka Srbije. U Čukaričkom smo ostavili temelje, klub je i danas uvijek pri samom vrhu. Omoniju smo preuzeli u jednoj nezavidnoj situaciji, ali uspjeli smo, kroz prvenstvo, što se prilikom našeg dolaska činilo nemogućim, izboriti učešće u evropskom takmičenju. Igrali smo i finale kipraskog Kupa, no poraženi smo. Panionios ista situacija, igrali smo play-off prvenstva i izborili nastup na evropskoj sceni. Zvezda je posebna priča, osim tri trofeja i sjajni nastupi u Evropi. Nakon dugogodišnje pauze, uspjeli smo u prvoj sezoni plasirati se u osminu finala Evropa lige, a onda smo u naredne dvije igrali grupnu fazu Lige prvaka. Gdje god sam radio, bilo je rezultata, pa evo tako i u Petrovcu. Prije toga sam doveden u Titograd, da pokušam pomoći klubu. Nažalost, nije bilo uslova, drugim riječima klub nije mogao sam sebi pomoći. Ispali smo, ali moj rad je prepoznat i pored toga stigla je ponuda od Petrovca.", istakao je srbijanski stručnjak.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ipak, i pored inostranih angažmana, gdje je vjerovatno i finansijski bolje prošao, Jankoviću je najdraži period proveden u Zvezdi.

"Najveća čast je da budete dio Zvezde, jednog balkanskog giganta, jedne ekipe sa sjajnom istorijom, kluba koji je pobjednik Lige šampiona i koji ima jedno veliko istorijsko naslijeđe. Sve sam vam sa ovim rekao. Zajedno sa Milojevićem sam stigao nakon što je Partizan osvojio dvostruku krunu i mogu vam reći da se nekako u tim momentima gubila strast zvezdaške javnosti. No, donijeli smo jednu vjeru, jedno veliko iskustvo iz inostranstva gdje smo radili u manjim klubovima od Zvezde koji su u tim momentima bili u određenim problemima. Uspjeli smo ih riješiti, preporodili smo ih i dovodili ih na evropsku scenu. Bio sam uvjeren i po dolasku u Zvezdu da ćemo i pored pesimizma koji je vladao i među navijačima, da ćemo napraviti rezultat. Stalno sam govorio, kupite sezonske ulaznice, nećete požaliti. Hvala Bogu, sve se odigralo onako kako smo i vjerovali. Brzo smo uspostavili sisteme vrijednosti, neka nova pravila i rezultat nije mogao izostati. Grupna faza Evropa lige je bila ključna. Donijela nam je jednu finansijsku stabilnost, vratila je vjeru i probudila energiju u samom klubu. Sve to dovelo je do jednog pozitivnog momentuma i pomoglo je da Zvezda doživi jednu renesansu. Tri titule su osvojene, Kup nismo uspjeli osvojiti, ali bili smo opterećeni. Dvije grupne faze Lige prvaka su nas trošile, ali konačno smo imali priliku da se uporedimo da velikanima i da vidimo gdje smo i šta smo i kolika je razlika igrati sa ekipom koja vrijedi nekih milijardu eura, a mi 40 miliona. Tako da vjerujem u ono šta radim, imam viziju i ukoliko postoje saradnici na koje to mogu prenijeti, ta vizija će dati rezultate. Uvijek idem tamo gdje postoji vjera, ambicija i bilo kakav osnov, a ono što je dio mog posla, za to se ne brinem", zaključio je srbijanski stručnjak.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Husrefbeg22
Manite s evelikih trenerskih imena. Bio je i onaj iz Srbije sto dovede ona dva Brazilca iz Vijetnama pa znamo kako je sve katastrofalno rezultatksi zavrseno. Mirza Varesanovic je najbolje rjesenje za Sarajevo. Nam treba covjek koji poznaje igrace i koji je tu odrastao.
6 4
zizu82
Nemoj samo Varešanovića ublehaša molim te,još da mi stavi onog svog antitalenta da mi hebe živce,od same pomisli mi nije dobro...
5 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti