UEFA danas donosi odluku, Real Madrid i Juventus strepe

Zasjedaju članovi Izvršnog odbora

UEFA danas donosi odluku, Real Madrid i Juventus strepe

E. Škorić
Teme:

U petak zasjedaju članovi Izvršnog odbora UEFA-e, a nisu isključene drakonske kazne za Real Madrid i Juventus.

UEFA se uspjela za sada odbraniti i zaustaviti formiranje Superlige. Vodstvo evropske nogometne organizacije na čelu s predsjednikom Aleksandrom Čeferinom bilo je zabrinuto jer je 12 velikih i bogatih evropskih klubova objavilo da od nove sezone igra Superligu, koja bi vjerovatno uništila UEFA-ina klupska takmičenja.

Međutim, uspjela je UEFA "ući" u englesku šestorku, ponuditi određene uslove Manchester Cityju, Chelseaju, Unitedu, Arsenalu, Liverpoolu i Tottenhamu, zbog čega su ovi, a uz to izloženi žestokim kritikama i velikom pritisku javnosti, donijeli odluku o povlačenju iz Superlige. Projekat su potom napustili i Milan, Inter, Atletico, Barcelona...

UEFA mirno spava, čini se da od Superlige nema ništa, ali nije isključeno da danas suspenziju iz Evrope za narednu sezonu dobiju Real i Juventus, čiji su predsjednici Florentino Perez i Andrea Agnelli zapravo glavni pokretači Superlige.

Bilo je prvobitno objavljeno da će UEFA klubove "izdajnike" izbaciti iz polufinala njenih takmičenja, ali sada se ipak vjeruje da do toga neće doći, odnosno da će City, Chelsea i Real igrati u polufinalu Lige prvaka, kao i Arsenal u polufinalu Evropske lige, nakon što je došlo do određen vrste primirja. Uostalom, zna UEFA da bi takva odluka napravila novi haos i da bi ostavila dugoročno posljedice.

Real i Juve kao glavni pokretači Superlige ipak bi mogli proći s većim kaznama za narednu sezonu, odnosno nije isključeno da budu izbačeni iz evropskih takmičenja za sezonu 2022/23.

Oglasi

"Bit će nekih članova koji će zatražiti kaznu, ali vjerojatnije je da će UEFA-ini članovi biti zainteresovani za zaštitu organizacije i pooštravanje pravilnika", rekao je jedan izvor blizak UEFA-i za Reuters.

Šire gledano, također će vjerojatno biti pritiska da UEFA preispita svoj plan reforme Lige prvaka od 2024. godine i model financijske preraspodjele.

"Postoji vjerojatnost da će ih UEFA ponovno razmatrati, da će donijeti odluku o povećanju novčanog fonda, ali da će taj novac biti podijeljen na pravedniji način, bez obzira o tome da li se radi o velikim ili malim klubovima", dodao je Reutersov izvor.

Podsjećamo, UEFA je nedavno objavila novi format Lige prvaka u kojem će umjesto dosadašnja 32 nastupiti 36 klubova. Ukida se takmičenje po grupama, a svakom se klubu osigurava igranje deset utakmica u zajedničkoj ligi. Prvih osam klubova bi nakon 10 kola izborilo osminu finala, a klubovi plasirani od 9. do 24. mjesta igrali bi play-off za osminu finala, a posljednjih 12 klubova završilo bi takmičenje.

Zbog većeg broja utakmica (180 umjesto 96 sadašnjih u uvodnoj fazi, odnosno čak 225 po novom sustavu natjecanja, od početka do finala), igrat će se ne samo utorkom i srijedom, već i četvrtkom.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Plasman u Ligu prvaka i dalje će ovisiti o učinku momčadi u nacionalnim prvenstvima. Jedno od dodatnih mjesta pripast će trećeplasiranom klubu domaćeg prvenstva članice na petoj poziciji ljestvice Uefinih nacionalnih saveza, a još jedno mjesto bit će dodijeljeno nacionalnom prvaku, proširujući s četiri na pet broj klubova koji će plasman ostvariti kroz takozvani “put prvaka”.

Posljednja dva mjesta pripast će klubovima s najvišim klupskim koeficijentom u posljednjih pet godina koji nisu ostvarili izravan plasman prvu fazu Lige prvaka, ali su se plasirali u kvalifikacije za Ligu prvaka, Evropsku ligu ili Evropsku konferencijsku ligu.

Top Komentari

Vienner
Real ce kupit UEFU ???
4 1
JointUnion87
Izbaciti ih, poslati jasan signal drugim klubovima. Navikli su gurbeti iz Juventusa da ih se izbacuje.
2 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi