UEFA-ino skraćivanje kvalifikacija mač sa dvije oštrice za bh. klubove

Ako budu gosti gube i u finansijskom smislu

UEFA-ino skraćivanje kvalifikacija mač sa dvije oštrice za bh. klubove

A. Beganović

Evropska fudbalska federacija (UEFA) juče je donijela odluku o promjeni načina kvalifikacija za Ligu prvaka i Evropsku ligu.

Zbog pandemije korona virusom UEFA je bila primorana skratiti kvalifikacije za evropska klupska takmičenja. Tako da će se umjesto dosadašnja dva meča u svakom krugu kvalifikacija, izuzev posljednjeg u Ligi prvaka, igrati jedan.

Odlučeno je da nosioci nemaju prednost domaćeg terena, odnosno voljom žrijeba će biti odlučen domaćin susreta što svakako sa finansijskog aspekta, čemu se ruku na srce najviše raduju, našim klubovima u slučaju lošeg žrijeba može olakšati novčanik.

Osim što će prilikom žrijeba "navlačiti" za što lakšeg protivnika, tako će i držati palčeve da upravo kuglica s njihovim imenom bude prva izvučena. Ne samo radi većih šansi za prolaz dalje, nego i finansijskih troškova s obzirom da su gostovanja u malo udaljenije države poprilično skupa.

Pogotovo se ovo odnosi na učesnike u Evropa ligi, koji zagarntovano od uefe dobijaju 240.000 eura, no ukoliko im sreća ne bude naklonjena pa budu gostovali na nekoj udaljenijoj destinaciji, ta suma će u konačnici biti manja.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Ostat će tako sigurno bez nekih 50.000 eura, koje bi bez promjena sistema mogli kompenzirati dobrom posjetom na domaćem terenu te eventualnom prodajom televizijskih prava, a uz sve to imat će manje šanse za plasman u narednu fazu koja bi im donijela još 260.000 eura.

Sve u svemu, odluka UEFA-e o odigravanju samo jednog susreta je mač sa dvije oštrice. Može biti dobra ali ukoliko bh. klubovi ne budu imali sreće prilikom žrijeba i više nego loša pa sasvim sigurno s mnogo nestrpljenja se u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci očekuje žrijebanje parova.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

SarajevoFC
Košpama sve dobro dok nema LITEXa
2 0
bistrik87
Mi tolko dadnemo u humanitarne, sica
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi