UEFA u petak iz Evrope izbacila osam klubova!

Ima i velikana

UEFA u petak iz Evrope izbacila osam klubova!

A. Čaušević

U petak su stigle važne vijesti iz UEFA.

Komisija koja kontroliše Finansijski Fair Play klubova koji se takmiče pod okriljem UEFA-e (CFBC) sakcionisala je čak osam klubova.

Izbacivanje iz Evrope, barem za sada, dobili su FC Astana (KAZ), CFR 1907 Cluj (RUM), PFC CSKA-Sofia (BUG), Mons Calpe SC (GIB) , FC Porto (POR), Real Betis (ŠPA), CD Santa Clara (POR) i Sporting Clube de Portugal (POR).

Ovi klubovi su sankcionisani zbog nepoštivanja zahtjeva poznatog kao "bez dospjelog duga" te su izbačeni iz evropskih takmičenja u koja se plasiraju u jednoj od sljedeće tri sezone.

Ukoliko do 31. januara 2022. godine dokažu da su isplatili dospjele iznose dugovanja, onda će steći pravo nastupa.

Interesantno da je Sporting iz Lisabona već prošao u nokaut fazu Lige prvaka, dok isto može u posljednjem kolu uraditi i Porto. Betis dobro igra u Europa ligi te je prošao u nokaut fazu ovog takmičenja. 

Astana i Cluj koji je ljetos gostovao u Bosni i Hercegovini u okviru kvalifkacija Lige prvaka su prošli najgore su prošli sa ozbiljnim finansijskim kaznama jer moraju platiti po 150.000, odnosno 200.000 eura.

Novčane kazne je dobilo i ostalih šest klubova: PFC CSKA-Sofia - € 75.000, Mons Calpe SC - € 15.000, FC Porto €300.000, Real Betis - € 250.000, CD Santa Clara - € 75.000 and Sporting Clube de Portugal € 250.000.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Izbacivanje je prijetilo i AEK-u koji je također ljetos gostovao u BiH u susreu Konferncijske lige protiv Veleža, ali su Grci postigli dogovor da će platiti iznos od 1.5 miliona eura.

Sankcionisan je mogao biti i Bešiktaš, ali je UEFA-ina komisija ustanovila da je turski prvak ispunio zahtjeve koji su pred njega postavljeni te mu neće biti oduzeto 15 % od UEFA-ine novčane nagrade za učešće u Ligi prvaka ove sezone.

Promo

Top Komentari

ghast0
E jbg, a PSG i City lagano idu dalje... razumijem ja da su oni velikani i imaju navijace ali de malo ravnopravno majku mu
14 1
krems_krems12
Pravila i ovaj Fair Play su samo za siromasne. Bogati rade sta im je volja.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi