UEFA kaznila Turke zbog salutiranja, ukoren i Edin Višća

Odluka krovne kuće evropskog fudbala

UEFA kaznila Turke zbog salutiranja, ukoren i Edin Višća

Turska se može pohvaliti sjajnom mladom generacijom fudbalera, pa je selekcija ove zemlje uspješno okončala kvalitikacije za EP i rezervisala svoje mjesto na smotri najboljih evropskih reprezentacija.

Osim zbog dobirih rezultata, turski fudbaleri su se u oktobru našli u žiži, prije svega, evropske javnosti i zbog javne podrške vojsci svoje zemlje - koja je u to vrijeme bila u ofanzivi na sjever Sirije, na položaje kurdskih snaga.

Kako je značajan dio svjetske javnosti osudio potez turskih vlasti i vojnu ofanzivu, tako je osudio i podršku istoj od strane fudbalera iz ove zemlje. Posebno su se fudbaleri našli na udaru zbog ustaljenog mišljenja da politici, pa tako i podršci vojnim akcijama nije mjesto u sportu.

Podsjetimo, reprezentativci Turske su tokom svojih utakmica kvlalifikacija za EP u oktobru (protiv Albanije i Francuske) salutirali u znak podrške vojsci, a UEFA je nakon istrage odlučila izeći nekoliko sankcija.

Tačnije, krovna kuća evropskog fudbala je kaznila Fudbalski savez Turske i "ukorila" više od 20, uglavnom, turskih fudbalera zbog vojnih pozdrava, salutiranja, tokom utakmica koje su se igrale u oktobru ove godine.

Gest turskih fudbalera su u UEFA-i smatrali "neprikladnim s obzirom na specifičan politički kontekst u datom trenutku".

UEFA je ukorila 16 reprezentativaca Turske uključujući Hakana Calhanoglua, Meriha Demirala i Cenka Tosuna, a ukoreni su i neki igrači koji nisu turski reprezentativci, ali su javno podržavali akciju vojske tokom mečeva svojih timova. Prije svega je riječ o igračima Bašakšehira čiji su igrači salutirali tokom meča Evropa lige sa Wolfsbergerom. Ukorena su šestorica igrača Bašakšehira, a među njima su i reprezentativac BiH Edin Višća, te Brazilac Robinho.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Iz UEFA-e je poručeno da su igrači iskoristili utakmice za "manfiestacije koje nisu sportske prirode", te da su prekršili pravila o zabrani izražavanja političkih stajališta na stadionima.

Krovna kuća evropskog fudbala je kaznila Fudbalski savez Turske sa ukupno 50.000 eura, a u pomenuti iznos je uključena i kazna zbog ponašanja navijača tokom utakmica sa Francuskom u Parizu.

Top Komentari

Rivaldo
Neprimjereno je na sportskoj manifestaciji salutirati i podrzavati agresiju na drugu suverenu drzavu. Kazna je preblaga.
1 2
Sta je vojnim salutiramnjem igraca Ruske fudbalske reprezentacije na EP u Rusiji.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi