Tabela i brojevi ne lažu: Šta mislite koja je fudbalska liga najuspješnija u tekućoj sezoni?
FOTO: EPA

Iznenađenje u vrhu

Tabela i brojevi ne lažu: Šta mislite koja je fudbalska liga najuspješnija u tekućoj sezoni?

Haris Zilić

Nova sezona se lagano zakuha, a počela su i evropska takmičenja, dok su domaća prvenstva u punom zamahu, a start sezone je poseban za jednu ligu koja je posljednje vrijeme bila u padu.

Prema trenutnom UEFA koeficijentu koje ostvaraju klubovi u Evropi, turska Super lig je ubjedljivi lider.

Četiri turska kluba su ove sezone osvojila čak 29.000 bodova i donijela koeficijent 7.250 i ubjedljivi su lideri u trenutnoj sezoni.

Turska bi ovdje mogla ostati dugo vremena jer Galatasaray, Fenerabhce i Besiktas igraju grupne faze, a nije isključeno da sve klubove vidimo i na proljeće u Evropi. Adana Demirspor je ispala u kvalifikacijama za UEFA konferencijsku ligu i donijela je 3.500 bodova Turskoj.

Naravno, prednost Turske je činjenica da su svi klubovi igrali od početka pretkola upravo jer su posljendnjih sezona imali pad, ali sada se stvari drastično mijenjaju.

Oglasi

Iza Turske je Belgija sa 24.000 bodova i koeficijentom 4.800, a treća je Nizozemska sa 22.000 bodova i koeficijentom 4.400.

U TOP 10 prema trenutnom rejtingu su Poljska, Danska, Grčka, Češka Republika, Njemačka, Italija i Island.

Opis nije dostupan.

Bosna i Hercegovina je trenutno na 33. mjestu sa 8.000 bodova i koeficjentom 2.000, a iza nas su Farska Ostrva, Ukrajina, Švedska, Moldavija, Bjelorusija, Andora, Irska, Crna Gora, Srbija...

Došlo je do promjene u Ligama petice kada se gleda posljednjih pet sezona kako UEFA zbraja bodove i koeficijente.

Oglasi

Nedodirljivi su Engleska, Njemačka, Španija i Italija, a u TOP 5 ušla je Nizozemska, tačnije Eredivisie, koja je prestigla francusku Ligue 1 te portugalsku Primeru.

Od sezone 2024/2025 UEFA primjenjuje novi sistem takmičenja u evropskim kupovima. Prva promjena je ta će da države plasirane od 16. do 33. mjesta na UEFA koeficijent listi dobiti klub u Evropa ligi što je recimo bitno za Bosnu i Hercegovinu.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Dakle, da približimo, ako Bosna i Hercegovine nakon naredne klupske sezone bude među 33 države po rankingu koeficijenata to znači da bi prvak išao u prvo pretkolo Lige prvaka 2025. godine, viceprvak bi išao u prvo pretkolo Evropa lige, osvajač Kupa bi išao u drugo pretkolo Konferencijske lige, a četvrti tim bi išao u prvo pretkolo Konferencijske lige.

Danski mediji su još prije mjesec dana izašli s nezvaničnom informacijom da će prioritet za nova mjesta u pretkolu Evropa lige biti za zemlje od 16. do 33. mjesta UEFA dati viceprvacima lige, a ne osvajačima Kupa, a tu bi informaciju trebali uskoro ozvaničiti i priložiti cijeli sistem takmičenja za sezonu 2024/2025.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi