Premijer liga će naredne sezone imati dodatnu težinu: Bh. klubovima se otvara mjesto u Evropa ligi?

Nove reforme UEFA-e

Premijer liga će naredne sezone imati dodatnu težinu: Bh. klubovima se otvara mjesto u Evropa ligi?

H. Zilić

Od sezone 2024/2025 UEFA razmatra novi sistem takmičenja u evropskim kupovima. Prva promjena je ta će da države plasirane od 16. do 33. mjesta na UEFA koeficijent listi dobiti klub u Evropa ligi što je recimo bitno za Bosnu i Hercegovinu.

U Evropa ligu bi išao viceprvak države, a ne pobjednik Kupa, tako da će naredne sezone biti veoma važna borba i za drugo mjesto u prvenstvu. Pobjednik Kupa bi ostao u Konferencijskoj ligi.

Bosna i Hercegovina je trenutno na 35. mjestu sa koeficijentom 9.125, ispred nas su Litvanija, sa 10.000, Moldavija sa 11.250 i Bjelorusija sa 12.500.

Ako uzmemo u obzir da će Sheriff igrati ponovo grupnu fazu i da bi BATE Borisov također mogao daleko, šta je onda bitno za bh. klubove ove sezone?

Recimo ako dva kluba sa najvećim koeficijentima dođu do play-offa Konferencijske lige, a to su Zrinjski i Sarajevo, onda bi preostali moldavski i bjeloruski klubovi trebali takmičenje završiti već do trećeg pretkola što nije nerealna situacija. Pored BATE Borisova Bjelorusiju još predstavljaju Dynamo Minsk i Isloch, čeka se pobjednik Kupa, a za Moldavce je siguran Zimbru, kao i Petrocub, dok i Moldavci čekaju četvrtog predstavnika u narednoj sezoni.

Plasman u grupnu faze nekog našeg kluba naredne sezone značio bi skoro siguran skok među 33. države po koeficijentu jer teško je očekivati da Moldavija i Bjelorusija imaju dva predstavnika u grupnim fazama.

Oglasi

Dakle, da približimo, ako Bosna i Hercegovine nakon naredne klupske sezone bude među 33 države po rankingu koeficijenata to znači da bi prvak išao u prvo pretkolo Lige prvaka 2025. godine, viceprvak bi išao u prvo pretkolo Evropa lige, osvajač Kupa bi išao u drugo pretkolo Konferencijske lige, a četvrti tim bi išao u prvo pretkolo Konferencijske lige.

Danski mediji su još prije mjesec dana izašli s nezvaničnom informacijom da će prioritet za nova mjesta u pretkolu Evropa lige biti za zemlje od 16. do 33. mjesta UEFA dati viceprvacima lige, a ne osvajačima Kupa, a tu bi informaciju trebali uskoro ozvaničiti i priložiti cijeli sistem takmičenja za sezonu 2024/2025.

Ekipe koje bi ispale u prvom pretkolu Evropa lige išle bi u treće pretkolo Konferencijske lige, ekipe koje bi ispale u drugom pretkolu Evropa lige išle bi u play-off Konferencijske lige, a ekipe koje bi ispale u play-offu Evropa lige išle bi u grupnu fazu Konferencijske lige.

Timovi eliminisani u prvom prektolu lige prvaka, išli bi u drugo pretkolo Konferencijske lige, a klubovi eliminsani u drugom prektolu Lige prvaka išpli bi u drugo pretkolo Evropa lige, poraz u trećem pretkolu Lige prvaka značio bi odlazak u play-off Evropa lige, a poraz u play-offu Lige prvaka značio bi odlazak u grupnu fazu Evropa lige.

Oglasi

Neka prvenstva se već igraju, a ekipe još nisu sigurne za šta se bore, to se odnosi na Švedsku, Norvešku, Finsku, Irsku, Island gdje se igraju prvenstva kalendarski, a u oktobru ćemo znati njihove predstavnike u Evropi za sezonu 2024/2025.

Proširenjem Evropa lige za jedno pretkolo, UEFA želi da i manjim državama da još veći značaj u klupskim takmičenjima.

Ovo znači da bi naredna sezona Prmeijer lige Bosne i Hercegovine dobila dodatnu draž jer bi i drugo mjesto u prvenstvu nosilo težinu.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Naravno sam plasman u Evropa ligu nosi i veću finansijsku injekciju od samog plasmana u Konferencijsku ligu.

Da za kraj približimo situaciju još jednom. Da je pomenuti sistem na snazi od naredne sezone, Zrinjski bi išao u prvo pretkolo Lige prvaka, Borac bi išao u prvo pretkolo Evropa lige, Sarajevo bi išlo u drugo pretkolo Konferencijske lige, a Željezničar ili Široki Brijeg u prvo pretkolo Konferencijske lige.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

HarisADP
Koja je ovo glupost, pod hitno ukinuti ovo i superligu oformiti
1 0
anga
2024/2025 nije naredna sezona.... naredna sezona je 2023/2024 koliko ja znam
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije