Selo od 648 stanovnika ima klub u UEFA Konferencijskoj ligi

Fudbal se igra na svakom uglu Evrope

Selo od 648 stanovnika ima klub u UEFA Konferencijskoj ligi

Haris Zilić

Spektakl na Grbavici koji su priredili navijači Željezničara u prvom pretkolu UEFA konferencijske lige protiv bjeloruskog Dinamo Minska bila je jedna od glavnih priča u fudbalskoj Evropi u četvrtak.

Ispunjene tribine Grbavice i 13.050 fenomenalnih navijača nosili su Željezničar do remija od 2:2 nakon zoastatka od 0:2 i pozitivnog rezultat pred revanš naredne sedmice.

UEFA je u provm prektolu Konferencijske lige izdvojila i neke zanimljivosti, a interesantno da svog predstavnika ove sezone u Evropi i imaju sela, neka manja mjesta, gradići.

Vikingur Gota predstavnik je Farskih Ostrva u prvom pretkolu konferencijske lige i dolaze iz sela Nordragota koje broji 648 stanovnika, zaista jedna nevjerovatna priča. Vikingur je u prvom meču prvog pretkola poražen u Andori protiv Inter Escaldes 2:1 pa će u revanšu u svom selu loviti zaostatak iz prve utakmice.

Mjesto Montegiardino broji 1.003 stanovnika i dom je ekipa Cosmosa i La Fiorite predstavnika San Marina. Recimo u ovom gradiću će naredne sedmice gostovati Sutjeska iz Nikišića u revanšu protiv Cosmosa. Prvi meč u Crnoj Gori završen je pobjedom Sutjeske 1:0.

Oglasi

Balzan je kreirao senzaciju i savladao u gostima Domžale sa 4:1. Revanš na Malti će biti historijska šansa za Balzan, a utakmice igraju u istoimenom gradiću od 4.689. stanovnika.

Predstavnike u Konferencijskoj ligi ima i Klaksvik gradić na Farskim Ostrvima koji prema posljednjem popisu broji 5.024 stanovnika.

Kline na Kosovu gradić od 5.542 stanovnika ima svog predstavnika također to je ekipa Dukagjinija koja je u prvoj utakmici savladala Europu FC sa 2:1 i na Gibraltaru u revanšu će braniti prednost.

Vaduz glavni grad Lihtenštajna (5.747), zatim Niderekorn u Luksemburgu (7.272), Paide u Estoniji (7.926) još su neki manji gradovi koji imaju klubove u Evropi ove sezone.

Dakle svi navedeni imaju manje stanovnika i to pola manje i više nego što je bilo prisutno na Grbavici u utakmici Željezničara i Dinamo Minska.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

UEFA radi maksimalno na promociji fudbala u svim sredinama, a interesantno da dosta navedenih gradića i sela imaju i stadione koje ispunjavaju uslove UEFA-e za određen broj evropskih utakmica što je za svaku pohvalu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi