Na balkanskoj "bombonjeri" borba za novi evropski trofej
FOTO: UEFA

Finale UEFA konferencijske lige

Na balkanskoj "bombonjeri" borba za novi evropski trofej

H. Zilić

Klupska fudbalska sezona došla je do samog finiša.

Do kraja ove sedmice otklonit će se i ostale dileme kada su pitanju trofeji i titule, a večeras nas očekuje još jedno evropsko finale sa početkom u 21 sat.

To će biti i poseban duel jer ćemo gledati prvo finale novog UEFA-inog takmičenja Konferencijske lige.

Čast da igraju prvo finale UEFA konferencijske lige imat će Roma i Feyenoord, a domaćin će biti albanska Tirana, tako da će i Balkan na neki način ući u još jedan dio fudbalske historije.

Roma je blagi favorit u ovom meču, ali nema sumnje da kultni tm iz Rotterdama nakon dvije decenije čekanja želi evropski tofej i da se na taj način probudi na evropskoj sceni.

Oglasi

Sa druge strane posebna će utakmica biti i za Jose Mourinha koji je u trenerskoj karijeri osvajao Ligu prvaka, Kup UEFA, sada će imati priliku i da osvoji treći evropski trofej ovaj put na klupi tima iz Rima.

Ovome dodajmo da će pobjednik večerašnjeg duela i osvajač prvog izdanja UEFA konferencijske lige naredne sezone igrati u grupnoj fazi Evropa lige.

Što se tiče domaćina Tirane, finale će ugostiti Arena Kombetare, u prevodu Nacionalna arena.

Ovaj višenamjenski stadion sagrađen je 2018. godine u projektu vrijednom oko 60 miliona eura i predstavlja, s 22.500 sjedećih mjesta, najveći stadion u Albaniji.

Albanci su za izgradnju stadiona dobili i pomoć od UEFA-e u vidu deset miliona eura, dok su ostale troškove snosile privatne kompanije koje imaju svoje benefite sada kada je stadion izgrađen.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Novi stadion je sagrađen na mjestu gdje je nekada bio Qemal Stafa stadion, na kojem je posljednja utakmica odigrana 22. maja 2016. godine kada su u finalu albanskog Kupa igrali Kukesi i Laci.

Stadion se nalazi u centru glavnog grada i okružen je drugim javnim zgradama kao što su Sveučilište u Tirani, Kongresna palača, Arheološki muzej, Sveučilište umjetnosti, Predsjednička palača itd.

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi