Liga prvaka više nikada neće biti ista, čak je i tradicionalni žrijeb otišao u historiju

Velike promjene

Liga prvaka više nikada neće biti ista, čak je i tradicionalni žrijeb otišao u historiju

Edmir Škorić
Teme:

Liga prvaka od sljedeće će sezone doživjeti velike promjene. Grupna faza, koja je završila u novembru, bila je posljednja - od jeseni će se ekipe takmičiti u ligaškom formatu.

Liga prvaka je proširena na 36 ekipa i svaka će odigrati po osam utakmica (četiri kod kuće i četiri na strani).

Osam najboljih će se potom plasirati u 1/8 finala, a sljedećih 16 borit će se u play-offu za ostanak na turniru. Zauzvrat će ispasti najslabije ekipe, ali neće biti prolaska u Evropsku ligu, već konačan oproštaj od takmičenja.

Osim toga, UEFA ukida tradicionalni žrijeb uz pomoć kuglica na koji smo se svi navikli, pa će se kompjuterom određivati utakmice.

UEFA se na ovaj potez odlučila jer kažu da bi ručno izvlačenje protivnika svakog kluba, kao što je bio slučaj u starom formatu, trajao i do četiri sata i zahtijevao bi do 900 kuglica zbog složenih razmatranja unutar žrijeba.

Oglasi

“Umjesto toga, koristit će se hibridna metoda u kojoj će se ručno birati pojedini klubovi, a kompjuter će im birati osam protivnika", navedeno je.

Sam proces takvog žrijeba trebao bi trajati 35 minuta, što je slično dosadašnjem žrijebu. Žrijeb će provoditi jedna engleska kompanija, a naknadno će se provesti revizija kako bi se provjerila njegova usklađenost.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Međutim, prije nego što se počne igrati po novom sustavu, mora se završiti tekuća sezona Lige prvaka. Real Madrid, Bayern Minhen, Manchester City i PSG već imaju sigurna mjesta u četvrtfinalu.

Večeras se igraju revanši mečeva Barcelona - Napoli (1:1) i Arsenal - FC Porto (0:1), a sutra se sastaju Atletico Madrid - Inter Milano (0:1) i Borussia Dortmund - PSV (1:1).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi