UEFA reagovala nakon pogrešno prenesenih Čeferinovih "prijetnji"

Podiglo se dosta prašine

UEFA reagovala nakon pogrešno prenesenih Čeferinovih "prijetnji"

UEFA je danas reagovala na riječi svog prvog čovjeka, tačnije na ono što je preneseno iz posljednjem intervjuu Aleksandra Čeferina. Bile su to "prijetnje" klubovima čija su takmičenja prekinuta.

"Postoji konkretan plan da se završi i evropska sezona. Mislim da će većina liga biti u mogućnosti da završi svoje sezone. Oni koji to ne urade, a to bude njihov izbor, morat će ići u kvalifikacije ukoliko žele učestvovati u sljedećoj sezoni UEFA-inih takmičenja", navodna je izjava Čeferina koja je objavljena u članku Corriere dello Sporta, a koju je on izrekao u intervjuu za beIN Sports.

Dakle, moglo bi se zaključiti da je Čeferin zaprijetio svim savezima i ligama koji prekinu nacionalne šampionate da će njihovi klubovi u evropska takmičenja moći samo kroz kvalifikacije, čak iako su do sada imali garantovan direktan plasman za određeni broj pozicija.

UEFA je, međutim, sve demantovala. Evropska kuća fudbala ističe da Čeferin nikada nije prijetio kvalifkacijama za eurokupove za klubove koji dolaze iz prekinutih liga.

"Uzimajući u obzir način na koji su neki citati iz intervju za beIN prenseni, UEFA želi istaći da je predsjednik Čeferi rekao da klubovi iz liga koje su već prekinute i dalje trabaju biti spremni za utakmice kvalifikacija za narednu sezonu koje ih očekuju, ali da nije pomenuo niti nagovijestio nikakve promjene procesa pristupa UEFA-inim klupskim takmičenjima", poručeno je iz UEFA-e.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Dakle, UEFA ističe da je Čeferin zapravo govorio i upozoravao klubove iz prekinutih takmičenja da oni svejedno moraju igrati kvalifikacije za evropska takmičenja, ukoliko su završili na pozicijama koje i inače vode u kvalifikacije. Ukratko, ne postoji scenarij po kojem bi mogli dobiti "slobodan ulaz" od UEFA-e.

Oni kojima su po završetku sezona, poput PSG-a i Marseillea u Francuskoj, dodijeljene pozicije koje su i inače vodile direktno u grupnu fazu (u ovom slučaju Lige prvaka) će i igrati u grupnoj fazi naredne sezone.

Top Komentari

GigantMostarski
Sve klubove iz francuske lige izbacit iz europe, takodjer i nizozemske i belgije! Ukratko svi oni koji su zavrsili prvenstvo radi ove gluposti zvana korona. Nije bitno jeli to PSG, Ajax il netko. Izbacit sve i dat drugima priliku da se kvalificiraju!
4 4
magistar
Ima pacijenata koji i dalje ne shvataju da je liga BiH DEFINITIVNO zavrsena jer se ne moze ici preko odluke ministra i Vlade Republike Srpske dok god BiH postoji i dok su oni nadlezni za zdravstvlje naroda, oni i odlucuju. IO ce samo jos raspraviti da li proglasiti sampiona i izbaciti iz lige ali i to je izvjesno da ce tako biti
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi