UEFA spremna na fleksibilnost po pitanju roka za dostavljanje konačnih planova

Do 25. maja barem "skice"

UEFA spremna na fleksibilnost po pitanju roka za dostavljanje konačnih planova

Teme:

UEFA je spremna na fleksibilnost dok se zadani rok za potvrdu planova za nastavak i kompletiranje nacionalnih takmičenja bliži, a pandemija koronavirusa ostaje ključni faktor.

Krovna kuća evropskog fudbala je naložila svim nacionalnim savezima pod svojim okriljem da najkasnije do 25. maja dostave konkretne datuma za završetak sezone ili plan za alternativne formate takmičenja. Ukoliko se u pojedinim državama odluči da nastavak sezone nije moguć, UEFA je zatražila da savezi tih država odluče o metodi odabira klubova za narednu sezonu Lige prvaka i Evropa lige. Želja UEFA-e je da se putnici u njena takmičenja biraju isključivo na bazi sportskih zasluga.

Kako je UEFA 2. august postavila kao krajnji rok za završetak nacionalnih šampionata (august se želi ostaviti za završetak Lige prvaka i Lige Evrope), ističe vrijeme za saveze da postignu dogovore i sa vladama svojih država i odrede datume i strukturu nastavka takmičenja.

Sada je, ipak, UEFA spremna prihvatiti skice planova od nacionalih saveza, dakle planove koji ne moraju imati karakter konačnih i koji mogu biti podložni promjenama u zavisnosti od situacije sa koronavirusom.

"UEFA bi voljela, koliko god je to moguće, dobiti informacije do 25. maja, ali razumijemo da detaljni planovi do tada možda neće biti potpuno dostupni zbog različitih eksternih uslova", stoji u saopštenju UEFA-e, prenosi ESPN.

"Bez obzira na to, UEFA do pomenutog datuma očekuje da primi barem indicije o načinu na koji su nacionalni savezi zamislili okončanje liga", također je, prema ESPN-u, poručeno iz UEFA-e.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Fudbal je, podsjetimo, od polovine marta zaustavljen u većem dijelu Evrope. Stale su i najjače lige, ali se sada polako fudbal i vraća ili barem ide ka povratku. Tako se prve utakmice nastavka sezone Bundeslige igraju već danas, povratak Premiershipa i La Lige se očekuje 12., a Serije A 13. juna. Tu su naravno i zemlje u kojima je sezona okončana, poput Francuske, Holandije i Belgije.

Kada je BiH u pitanju, tijela zadužena za naš fudbal još, čini se, nemaju konkretan plan - šta i kako sa Premijer ligom BiH i ostalim takmičenjima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi