Šest zemalja je odlučilo bojkotovati Ruse unatoč odluci UEFA-e

BiH nije u toj skupini

Šest zemalja je odlučilo bojkotovati Ruse unatoč odluci UEFA-e

Edmir Škorić

UEFA je u utorak objavila da će ruske U17 reprezentacije imati pravo nastupa na međunarodnim turnirima, ali već postoji niz zemalja koji su bojkotovali odluku krovne kuće evropskog nogometa.

Rusija je zbog rata u Ukrajini suspendovana iz UEFA i FIFA takmičenja, ali odlučeno je sada da ih se pomiluje i da im se djelimično ublaži kazna.

Tako je pala odluka da ruske U17 selekcije mogu da igraju na međunarodnoj sceni, ali bez ruskih obilježja i himne.

Uefa je najavila da će proučiti mogućnosti uključivanja ovih reprezentacija u mušku i žensku konkurenciju dodatno u takmičenjima, iako je žrijeb već obavljen bez Rusije.

"Uefa pokazuje svoju odlučnost i čvrst stav protiv nasilja zabranom ruskih reprezentacija. Ostat će na snazi ​​dok ne bude mira. Ali zabranom mladih kršimo njihova prava i diskriminišemo ih. Nudimo im priliku da odmjeriti se u odnosu na svoje vršnjake, a time i šansu za bolju i ljepšu budućnost“, komentarisao je ovu temu predsjednik Aleksander Čeferin.

Oglasi

No, ubrzo su uslijedile žestoke reakcije ostalih zemalja. Prva se javila Engleska.

"Ne podržavamo stav o vraćanju Rusije u broj sudionika UEFA-inih takmičenja. Naš stav ostaje nepromijenjen: Engleska neće igrati protiv Rusije".

Tada su se oglasili, naravno, i Ukrajinci: “UAF potvrđuje da neće sudjelovati ni u jednom takmičemju u kojem sudjeluju ruske ekipe i apelira na ostale saveze članice UEFA-e sa zahtjevom da bojkotiraju moguće utakmice u kojima sudjeluju selekcije iz Rusije".

Uvjereni smo da je donošenje ovakvih odluka o postupnom povratku momčadi iz Rusije na sudjelovanje u natjecanjima sada neutemeljeno i tolerantno prema ruskoj politici.”

"Uvjereni smo da je donošenje ovakvih odluka o postupnom povratku timova iz Rusije na sudjelovanje u natjecanjima sada neutemeljeno i tolerantno prema ruskoj politici", dodaje se.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Ostale reprezentacije koje su javno obznanile da neće igrati protiv Rusije su Poljska, Latvija, Danska i Švedska. Poruka je ista - bojkot bez obzira o kojoj selekciji Rusije da se radi. Dakle, nema utakmica protiv Rusa ni u jednoj selekciji.

Šveđanke, koje će biti domaćini Evropskog prvenstva za žene 2024. godine, dodale su da neće dopustiti ruskoj ženskoj reprezentaciji U-17 da sudjeluje na turniru.

Top Komentari

HamzaVojvoda
Ko drugi nego usrani englezi ajde bosnjo lizi dupe amerima i englezima opet i oma nemoj s rusijom igrati ta ce rusija englez ti je prijatelj pardon englez ti je robovlasnik glupi bosnjo a onda si ti? Sta si ti glupi bosnjo? Rob tako je tacno sedi glupi bosnjo i robuj
1 3
epa
Koja glupost Izrael svakodnevno napada palestince pa se takmici u svim takmičenjima srbija kada je okupirala BiH i Hrvatsku takmičara.se isto tako u svim sportovima...ili za sve isto ili pustite i Rusiju da se takmici...
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi