UEFA mijenja sistem kvalifikacija i Ligu nacija: Velike promjene će se odraziti i na Zmajeve!

Čeka se zvanična potvrda

UEFA mijenja sistem kvalifikacija i Ligu nacija: Velike promjene će se odraziti i na Zmajeve!

A. Čaušević
Teme:

Izvršni odbor UEFA-e će se u srijedu na sastanku u Nyonu baviti vrlo zanimljivom prvom tačkom dnevnog reda, onom o novoj panorami reprezentativnog fudbal od 2024. godine. 

Na stolu su dvije vrlo važne reforme koje će značajno utjecati na kalendar reprezentacija. Prvi su nove kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje će od 2026. imati 48 učesnika, odnosno 16 evropskih umjesto dosadašnjih 12.

Postoje dvije mogućnosti koje Izvršni odbor razmatra kao moguće za modificiranje kvalifikacija koje su u nekim slučajevima monotene i s vrlo neravnopravnim utakmicama između moćnih selekcija sa jedne i neravnopravnih sa druge strane.

Alternativa koja ima najveću težinu je napraviti 12 grupa od četiri ili pet reprezentacija i da se prvih 12 direktno plasira. Ostala četiri mjesta došla bi kroz baraž.

Međutim, to nije jedina opcija koja se razmatra. U svakom slučaju cilj modifikacije sistema kvalifikacija je da se smanji broj utakmica.

Glavni razlog je gubitak interesa sa nekim utakmicama u završnici kvalifikacija kada je već poznata većina učesnika

Oglasi

Druga velika novost dolazi u Ligi naciji. Novi kalendar će sadržavati po još dvije utakmice u ovom takmičenju koje je očito sve popularnije, barem kod čelnika UEFA-e.

Umjesto da se prvoplasirane selekcije u grupama Lige A direktno plasiraju na Final Four, kao do sada, nakon grupne faze kreirat će se doigravanje koje će uključivati najbolje reprezentacije.

Pobjednici barža će se naći na Final Fouru. Dueli najboljih reprezentacija u Evropi su najatraktivniji i toga je evidentno svjesna i UEFA.

Sa sada nema naznaka o proširenju Evropskog prvenstva na 32 učesnika od 2028. godine jer čelnici UEFA-e smatraju da to nema previše smisla i time bi kontinentalni turnir izgubio na vrijednosti.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Relevantno pitanje je i situacija u Rusiji. Nakon što se prelazak u Azijsku konfederaciju (AFC) nije materijalizirao i nakon što je CAS stao na stranu UEFA-e i FIFA-e u njihovoj odluci da uklone Ruse iz svih svojih takmičenja Ruski savez napravio je korak prema približavanju UEFA-i.

Ipak pregovori između dvije strane se čine itekako komplikovanima pa je tako UEFA već ranije odlučila da Kazanu oduzme domaćinstvo ovogodišnjeg Superkupa.

Top Komentari

nakopitam
Evropske ekipe bi trebale bojkotovati prvenstva gdje ce od 48 ekipa biti samo 16 evropskih a cak 32 nekih divljih plemena iz raznih svijetskih vukojebbina. Ako ce vec biti ukupno 48 najmanje 40 bi trebalo dolaziti iz Evrope. Tu jos dodati USA, Japan, Kanadu, Australiju, Katar, Brazil, Argentinu i naknadno pozvati jos jednu ekipu koju FIFA odabere i ukaze im cast da igraju. Ostali nek se takmice u bacanju koplja, trcanju maratona i tako nesto slicno.
3 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi