Ukrajinska nesreća od "četiri boda" nije prva na velikim takmičenjima
FOTO: EPA

Završili na začelju grupe

Ukrajinska nesreća od "četiri boda" nije prva na velikim takmičenjima

Haris Zilić

Bliži se nokaut faza Evropskog prvenstva u Njemačkoj, a u subotu 29. juna očekuju nas prve utakmice osmine finala, tako da uzbuđenje dostiže vrhunac.

Nakon grupne faze bilo je iznenađenja, ali i razočarenja.

Za regiju su sigurno razočarenja Srbija i Hrvatska koje se nisu plasirale u osminu finala, ali je zato prijatno iznenadila Slovenija koju ćemo gledati među 16 najboljih evropskih selekcija.

Najviše nesreće u grupnoj fazi imala je reprezentacija Ukrajine koja sigurno ima za čim da žali.

Ukrajinci su u grupi E osvojili četiri, ali završili su na posljednjem mjestu zbog najlošije gol razlike jer su sve reprezentacije osvojile po četiri boda. Dalje su otišli Rumunija, Belgija i Slovačka.

Tako je Ukrajina postala prva reprezentacija u historiji EURO-a koja je ispala u grupnoj fazi sa četiri osvojena boda.

Oglasi

Međutim, nije prvi put na velikim takmičenjima da u jednoj grupi svi završe sa četiri boda.

Slična situacija se desila na Mundijalu 1994. godine u SAD-u u grupi E. Sa četiri boda završile su selekcije Meksika, Republike Irske, Italije i Norveške.

Svi su imali istu gol razliku, ali Norveška je zabila najmanje golova i završila je četvrotplasirana. Interesantno, Italija je završila na trećem mjestu i zbog jednog gola više prošla je u nokaut fazu.

Na kraju su Italijani 1994. godine došli i do finala gdje su nakon penala poraženi od Brazila.

Oglasi

Parovi osmine finala EURO-a u Njemačkoj:

Španija - Gruzija
Njemačka - Danska

Portugal - Slovenija
Francuska - Belgija

Rumunija - Nizozemska
Austrija - Turska

Engleska - Slovačka
Švicarska - Italija

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi