Ukrajina preko Portugala do EP-a, Kosovo bolje od Crne Gore!

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo

Ukrajina preko Portugala do EP-a, Kosovo bolje od Crne Gore!

Večeras je na Olimpijskom stadionu u Kijevu Ukrajina ugostila Portugal u meču osmog kola Grupe B kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Ukrajinci su odigrali odličan meč, slavili sa 2:1 i osigurali plasman na Evropsko prvenstvo. Inače, i bod bi izabranicima Andriyja Shevchenka bio dovoljan za plasman na smotru najboljih evropskih selekcija, ali su ovako osigurali i prvo mjesto u grupi.

Otvorili su Ukrajinci furiozno meč na domaćem terenu i do vodstva stigli već u 6. minuti. Golman Portugala je sjajno reagovao nakon kornera i prvog pokušaja ka njegovom golu, ali nije mogao ništa kada je na odbijenu loptu natrčao Yeremchuk i pogodio za 1:0.

Domaći do drugog gola dolaze u 27. minuti. Mykolenko je poslao sjajnu loptu pred gol Portugala, a Yarmolenko odlično utrčao i lagano pogodio za 2:0.

Vodstvo Ukrajine od 2:0 se otišlo na odmor, a Portugal je prvi put u drugom poluvremenu zaprijetio preko Ronalda u 52. minuiti, ali je golman domaćih odlično reagovao.

Bruno Fernandes je pokušao u 67. minuti, ali nije uspio postići gol. Ipak, Portugal u 72. minuti dobija penal, a Ukrajina ostaje sa igračem manje jer je Stepanenko zbog igranja rukom dobio drugi žuti karton.

Odgovornost je, naravno, preuzeo Ronaldo i pogodio za 2:1.

Ipak, Portugal do kraja nije uspio doći do poravnanja, pa je Ukrajina slavila pobjedu. Treba istaći da je Portugal u sudijskoj nadoknadi imao dvije velike prilike. Prvo Ronaldo nije uspio pronaći put do mreže, da bi zatim Danilov šut zaustavila prečka.

Pobjeda Ukrajine znači i da Srbija i dalje ima teoretske (vrlo male) šanse za plasman na Euro.

Srbija je u drugom meču Grupe B savladala Litvaniju u gostima rezultatom 1:2. Oba gola za Srbiju postigao je Aleksandar Mitrović, a oba puta mu je asistirao Ljajić. Srbija je povela u 49. minuti, da bi 0:2 bilo četiri minute kasnije.

Litvanija je do kraja (u 79. minuti) uspjela ublažiti poraz preko Kazlauskasa.

Ukrajina je dakle prva u Grupi B sa 19 bodova, Portugal je drugi sa 11, a Srbija treća sa 10 bodova. Luksemburg na četvrtom mjestu ima četiri boda, dok je Litva na jednom bodu.

Kada je Grupa A u pitanju, viđena je ubjedljiva pobjeda reprezentacije Engleske.

Englezi su gostovali u Sofiji gdje su savladali selekciju Bugarske sa 0:6.

Ovaj meč je par puta prekidan zbog rasističkih skandiranja domaćih navijača sa tribina stadiona Vasil Levski. Čak je postojala mogućnost i da sudija odvede igrače u svlačionicu, ali je utakmica ipak odigrana do kraja.

Golove za Englesku su postizali redom: Rashford (7'), Barkley (20' i 32'), Sterling (45+3' i 69') i Kane (85').

U drugom meču ove grupe reprezentacija Kosova je sa 2:0 na svom terenu savladala reprezentaciju Crne Gore koju sa klupe predvodi bh. stručnjak Faruk Hadžibegić. Tako je Kosovo ostalo u igri za EP.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Golove za domaću selekciju su postigli Rrahmani u 10. i Muriqi u 34. minuti.

Engleska je sada prva u grupi sa 15 bodova, dok je Češka druga sa tri boda manje. Kosovo je treće sa 11 bodova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi