Ukrajina: Shakhtar u malom defanzivom traži prolaz

Odbrana glavna uzdanica

Ukrajina: Shakhtar u malom defanzivom traži prolaz

M. Šljivak

Fudbalska reprezentacija Ukrajine će u Francuskoj igrati na svom drugom Evropskom prvenstvu.

Prije četiri godine uspjeha nije bilo, a sada Ukrajinci stižu po drugi krug, koji će tražiti preko Njemačke, Poljske i Sjeverne Irske.

Do Eura je ova selekcija stigla kroz baraž. U dva meča su s ukupnih 3:1 pobijedili Sloveniju, te je sada novi izazov pred njima.

Selektor Mykhaylo Fomenko odabrao je očekivanu ekipu za nastup na EP. Interesantno je da je na popisu od 28 igrača, čak devet fudbalera koji nastupaju za Shakhtar iz Donetska, dok Dynamo Kyiv ima šest, Zorya pet, a Dnipro četiri fudbalera. Samo četiri igrača nastupaju van Ukrajine i slobodno se može reći kako je selekcija Ukrajine Shakhtar u malom.

Ratno stanje koje je prethodnih godina bilo u Ukrajini odrazilo se i na atmosferu unutar tima. Među fudbalerima vlada dosta naelektrisana atmosfera i nedostaje im timskog duha pred prvenstvo.

Fomenko se odlučio za ono što najbolje što je imao. Još su u reprezentaciji igrači poput Anatoliya Tymoshchuka, koji su godinama unazad imali važnu ulogu u reprezentaciji.

Ono što je dobro za Ukrajinu je činjenica da je ovaj tim već dugo na okupu i da se selektor rijetko odlučuje na pozive novim igračima, pa je to ukrajinska prednost.

Također, granitna odbrana ne dopušta mnogo golova. Tako su u kvalifikacijama primili samo četiri pogotka i to u konkurenciji Španije, Slovačke, Bjelorusije.

Odbrana će biti glavni oslonac i u Francuskoj. Ako nešto može odvesti Ukrajinu u drugi krug je upravo čvrsta igra, a napadači kako-tako mogu ponekad zabiti pogodak, iako se ne mogu pohvaliti velikom efikasnošću.

Popis za EP:

Golmani: Andriy Pyatov (Shakhtar), Denys Boyko (Bešiktaš), Mykyta Shevchenko (Zorya).

Odbrana: Vyacheslav Shevchuk (Shakhtar), Olekandr Kucher (Shakhtar), Artem Fedetskyi (Dnipro), Yevhen Khacheridi (Dynamo Kyiv), Yaroslav Rakitskyi (Shakhtar), Bohdan Butko (Shakhtar), Mykyta Kamenyuka (Zorya).

Vezni red: Anatoliy Tymoshchuk (Kairat), Oleh Husyev (Dynamo), Ruslan Rotan (Dnipro), Andiry Yarmolenko (Dynamo), Yevhen Konoplyanka (Sevilla), Teras Stepanenko (Shakhtar), Denys Harmash (Dynamo), Serhiy Sydorchuk (Dynamo), Serhiy Rybalka (Dynamo), Oleksandr Karavayev (Zorya), Viktor Kovalenko (Shakhtar), Ivan Petryak (Zorya), Maksym Malyhev (Shakhtar), Yevhen Shalhov (Dnipro).

Napad: Yevhen Seleznyov (Shakhtar), Roman Zozulya (Dnipro), Artem Kravets (Stuttgart), Pylyp Budkivsky (Zorya).

Igrač u fokusu: Yevhen Konoplynaka (Sevilla)

Sjajni fudbaler Seville Yevhen Konoplyanka glavna je napadačka nada Ukrajine na Euru. Ovaj 26-godišnji krilni igrač jednim potezom može odlučiti meč, što od njega zemljaci očekuju i u Francuskoj.

Za nacionalni tim je debitovao 2010. godine, a upisao je 51 nastup i 11 pogodaka.

Statistika:

Nastupi na EP: 1

Najviše nastupa: Anatoliy Tymoshchuk (142)

Najbolji strijelac: Andriy Shevchenko (48)

Raspored na EP:

12. juni - Njemačka

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

16. juni - Sjeverna Irska

21. juni - Poljska

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi