Unai Emery se nakon tri godine vratio u Premiership

I zvanično

Unai Emery se nakon tri godine vratio u Premiership

E. Škorić

Španski stručnjak Unai Emery novi je trener Aston Ville, koja je nedavno otpustila Stevena Gerrarda.

Engleski klub je bio u velikoj krizi, pa je smijenio Gerrarda, a sve to odmah je urodilo plodom jer je ekipa iz Birminghama odmah proradila, pa u nedjelju razbila Brentford na svom terenu s 4:0.

Ubrzo je Aston Villa donijela odluku o novom treneru, a ta čast pripala je Unaiju Emeryju, koji se vraća u Premiership gdje je svojevremeno vodio Arsenal.

Dobio je petogodišnji ugovor ambicioznog kluba, a obećan mu je i sasvim pristojan novac za transfere u narednom periodu, te je sve to bilo dovoljno da kaže 'da' i upusti se u još jednu avanturu na Otoku.

Villa je prošlog ljeta potrošila 70 miliona eura na pojačanja, a Emeryju je dato obećanje da će biti novca za nove igrače tokom januarskog prijelaznog roka.

I prije godinu je Emery dobio priliku da se vrati u Englesku, no tada je odbio Newcastle i ostao na klupi Villarreala.

Oglasi

Emery je ušao u povijest Villarreala jer je postao prvi trener koji je s tim klubom osvojio Evropsku ligu, uz povijesni podvig nastupa prošlosezonskog polufinala Lige prvaka.

On je Aresnal napustio krajem 2019. godine. Emery je Topnike preuzeo pred početak sezone 2018./19., koju je završio na petom mjestu Premier lige te kao finalist Evropske lige, gdje je bolji od njih bio gradski rival Chelsea.

U iduću sezone nije krenuo najbolje te je raskinuta suradnja, nakon čega je Arsenal preuzeo Mikael Arteta, te sezone osvojivši FA Cup.

Emery je odmarao do ljeta 2020. godine, kad je preuzeo Villarreal, s kojim je postigao fantastične rezultate.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Dodajmo još da je Villarreal puštanje Emeryja u Villu zaradio šest miliona eura na ime odštete. Sam trener dobit će sedam miliona godišnju platu, što Žuta podmornica ni u ludilu nije mogla da mu ponudi.

Do odmora pred Svjetsko prvenstvo Aston Villa će u goste Newcastleu, nakon čega će dočekati Manchester United pa završiti ovaj dio sezone gostovanjem u Brightonu. Tu je i gostovanje kod Uniteda u EFL Cupu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi