Upišite ovaj datum: Čekamo izvlačenje kvalifikacionih grupa za Euro
Zmajevi će biti u drugom šeširu prilikom žrijebanja kvalifikacionih grupa za Euro, ali bez obzira na to mogu izvući vrlo teške rivale.

Nema mnogo vremena za odmor

Upišite ovaj datum: Čekamo izvlačenje kvalifikacionih grupa za Euro

Nakon sjajnih partija u Ligi nacija ove jeseni, Zmajevi su ponovo u centru pažnje i polako se ponovo diže euforija u i oko reprezentacije. 

Za naše Zmajeve naredni zadatak su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, za koje još nije održan žrijeb, a to će biti obavljeno 2. decembra u irskom Dublinu.

Zmajevi će tog dana od 12.00 sati biti u drugom šeširu kada se budu izvlačile grupe pa se svakako nadamo da ćemo imati sreće i da nam posao neće biti pretjerano težak, iako danas svaka reprezentacija igra fudbal i nema laganih protivnika.

Kada su u pitanju mogući rivali našeg tima, treba reći da to još uvijek nije potpuno poznato, odnosno da šeširi još nisu zvanično određeni što će se desiti tek nakon završetka Lige nacija.

Za sada možemo samo okvirno da kažemo ko bi se trebao naći u kojem šeširu, a ono što je sigurno je da se Zmajevi najviše trebaju pribojavati onog prvog u kojem su smještene, odnosno će biti smještene, samo najjače reprezentacije. Kako sada stvari stoje iz prvog šešira ćemo moći izvući reprezentacije poput Belgije, Italije, Francuske, Portugala, Španije, Švicarske, Hrvatske, Njemačke ili Holandije, pa možda i Poljske iako su ove posljednej četiri nesigurne, odnosno nakon Liga nacija mogu završiti i u drugom šeširu.

U onom dijelu gdje je i naša reprezentacije, odnosno u takozvanom Pot 2, nalaze se trenutno Austrija, Island, Rusija, Ukrajina i Vels, a vrlo moguće je da će nam se pridružiti reprezenmtacije poput Češke, Danske ili Švedske pa protiv njih nećemo moći igrati u kvalifikacijama.

E, sada, ono što je najbitnije je taj treći šešir koji predstavlja najveću opasnost po našu selekciju. U tom dijelu su smješteni vrlo opasni protivnici koji nam sigurno mogu stvoriti probleme, a sada su tu sigurni Finska i Sjeverna Irska, dok mnogo mnogo reprezentacija može, a i ne mora biti tu. Neke od selekcija koje bi se mogle naći u trećem šeširu su Albanija, Srbija, Crna Gora, Grčka, Izrael, Škotska, Bugarska, Norveška...

Bez obzira na to da li pomenute reprezentacije budu bile u trećem ili četvrtom šeširu, svakako ćemo ih moći izvući, ali nije svejedno da recimo iz trećeg šešira izvučemo jednu Grčku, a iz četvrtog jednu Srbiju. Naravno, bilo bi bolje da što više opasnih rivala svoje mjesto nađe u jednom te istom šeširu.

Podsjetimo i da to je UEFA nedavno odredila da postoji i jedna reprezentacija koju sigurno ne možemo izvući u kvalifikacijama, a to je Kosovo.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Inače, prve utakmice kvalifikacija će se igrati od 21. do 23. marta naredne godine, pa sve dobija svoj nastavak u junu, septembru, oktobru i završetak u novembru.

Podsjetimo i to da će naša selekcija, u slučaju da ne prođe na Euro kroz kvalifikacije, imati dodatnu šansu kroz razigravanje u Ligi nacija, a to će biti održano u martu 2020. godine.

Top Komentari

Windy
izgleda da vam fale vam englezi u prvom sesiru
13 2
niko nikovic
Ne vidim razlog zašto ne možemo igrati sa Kosovom, ko bi tu probleme pravio ?
10 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi