Halilhodžić: Uvijek se sve slomi na selektorima, trošimo velika fudbalska imena
FOTO - EPA

Halilhodžić: Uvijek se sve slomi na selektorima, trošimo velika fudbalska imena · Intervju

A. Beganović

Bosanskohercegovački fudbalski stručnjak Vahid Halilhodžić na dobrom je putu da se sa Marokom ostvari zacrtane ciljeve.

Pod njegovim vodstvom Maroko igra sjajno, a nakon četiri odigrana kola kvalifikacija za afrički Kup nacija se nalazi na čelu tabele Grupe E sa 10 osvojenih bodova. Upravo sa Halilhodžićem smo razgovarali o rezultatima Maroka, ali i situaciji u bosanskohercegovačkom fudbalu.

"Zadovoljni smo svi, bilo je teško sve organizovati u ovim vremenima, ali ostvarili smo sve što smo planirali. Plan je napraviti dobar rezultat na afričkom Kupu nacija i plasman na Mundijal. To je i moj neki veliki cilj, bio bi to četvrti put da sam kao selektor uspio neku reprezentaciju kroz kvalifikacije odvesti na smotru najboljih svjetskih selekcija. Naravno, i na Svjetskom prvenstvu je plan napraviti nešto, ne samo otići reda radi", za SportSport.ba kaže Halilhodžić.

Nakon Maroka u razgovoru sa Halilhodžićem "okrenuli" smo se Bosni i Hercegovini.

"Vidite, često kažem da u državi situacija nije dobra, pa kako će biti i u fudbalu? Vidite, žao mi je što se nismo plasirali na Evropsko prvenstvo. Prokockali smo veliku priliku u baražu. A, kada rezultat nije dobar onda svako daje savjete i svako voli kritikovati", ističe proslavljeni bosanskohercegovački stručnjak i dodaje:

"Nisam blizu, meni je teško nešto više za reći jer ne poznajem dovoljno situaciju. Samo moram naglasiti da su kod nas uvijek krivi selektori. Trošimo brzo ljude, velika igračka i trenerska imena. Treba malo situaciju pogledati i iz šire situacije. Dobro, normalno je i da trener odgovara za rezultat, ali nije uvijek jedini krivac".

Bosna i Hercegovina će dobiti novog selektora.

"Da bi trener mogao pokazati svoje znanje i umijeće treba mu taj jedan olimpijski ciklus od četiri godine. Treba dobro odvagati, dati povjerenje iskustvu. Ne smije biti improvizacije, zahtjevan je selektorski posao. Nije lako raditi, pogotovo u zemljama bivše Jugoslavije. Rezultat se traži odmah, ne gleda se malo šire i onda se troše imena. Po meni to nije dobro", govori bh. stručnjak.

Halilhodžić je često u svojim istupima znao reći da je teško raditi u BiH gdje se gleda nacionalni ključ pa i u sportu.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

"Razumijem ja da je teško isključiti i fudbal iz tih nekih stvari, ali to nije način sa kojim se može krenuti naprijed. Znam vrlo dobro kakva je situacija u Bosni i Hercegovini. Bio sam tu na početku rata, borio se, izgubio sam sve što sam imao, ali moja shvatanja su i dalje da sport i fudbal moraju spajati. Često čujem i ono "on samo pametuje", ali osjete se neke stvari. Nije normalno da reprezentacija ne igra u Banjaluci i Mostaru. Vidite, bilo je tih stvari i u bivšoj Jugoslaviji, mislim na to da je neko morao igrati. Ja sam proglašen za najboljeg igrača Jugoslavije, a sjedio sam na klupi reprezentacije. Nisam to tada shvatao na ovaj način, ali danas je situacija drugačija. Pitali su me jednom zbog čega ne igram, a moj odgovor je bio da mi je dugo prezime i da ne može stati na semafor", ističe Halilhodžić, a na konstataciju da je pad reprezentacije započeo zapravo na Mundijalu u Brazilu odgovora:

"Rekao sam vam već na početku, lako je kritikovati iz daljine. Nisam tu i ne znam kakava je situacija. Čuo sam svakakvih priča, a da li su istinite ne znam. Još jednom ću ponoviti da me boli to što se uvijek sve slomi na selektorima".

Top Komentari

Da Bosna ima para ko Maroko, Japan, Obala Slonovace mozda bi Vaha i bio selektor. Smjesno mi je stalno slusat ovo laprdanje covjeka koji se slovi za najjaceg naseg trenera a koji ne zeli biti selektor svoje zemlje. Drzi se ti Maroka Vaha, ne treba nam tvoje misljenje o repki.
9 31
Icardi.7
Ne palamudi vise i ti, sit sam te ko Bajro matere, vazda ti jedna te ista prica.
4 21

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi