Koja je razlika između Halilhodžića i Milutinovića?

Nakon Vahinog plasmana na Mundijal

Koja je razlika između Halilhodžića i Milutinovića?

Admin Čaušević

Vahid Halilhodžić se pobrinuo i da Bosna i Hercegovina ima svog predstavnika u rekordima Svjetskih prvenstava.

BiH će propustiti još jedno veliko takmičenje, ali će dijelić naše zemlje ipak biti u Kataru i to u liku i djelu najboljeg bh. trenera.

Popularni Vaha se specijalizirao za plasmane na svjetska prvenstva. Posljednja selekcija koju je odveo na završnu smotru najboljih reprezentacija svijeta je Maroko.

Halilhodžić je postao prvi trener koji je uspio odvesti četiri različite reprezentacije na Mundijal te je tako ušao u historiju svjetskog fudbala.

Međutim, kako to obično biva u "zemlji sa milion selektora" mnogi su odlučili da umanje uspjeh iskusnog trenera raznoraznim komentarima i diskusijama na društvenim mrežama.

Odmah su počele poređenja sa legendarnim Borom Milutinovićem, odnosno kako je srbijanski trener uspješniji od Halilhodžića, međutim mnogi su zanemarili jedan jako važan detalj.

Oglasi

Ubistvo i pokušaj ubistva nisu ista stvar, pa tako izboren plasman i vođenje neke reprezentacije na Svjetskom prvenstvu definitivno nisu isto.

Halilhodžić je pored Maroka na Svjetsko prvenstvo odveo Obalu Slonovače (2010.), Alžir (2014.) te Japan (2018.) što znači da je bio uspješan u četiri uzastopna kvalifikaciona ciklusa.

S druge strane Milutinović je imao dva uspješna kvalifikaciona ciklusa. Na SP je uspio odvesti Kinu (2002.) te Nigeriju (1998.)

Međutim, Milutinović je na završnim turnirima vodio pet različitih selekcija. Pored Nigerije i Kine još je sjedio na klupi Meksika, Kostarike i SAD-a.

S Meksikom je dobio "besplatan nastup" pošto su Meksikanci bili domaćini 1986., isti slučaj je bio i sa SAD-om jer su Amerikanci organizovali takmičenje 1994. godine.

Oglasi

Sa Kostarikom je 1990. godine sve uradio Marvin Rodriguez koji je izborio plasman na turnir u Italiji, ali je dobio otkaz pred takmičenje i na njegovo mjesto je uskočio Milutinović.

Halilhodžić je do sada na Svjetskom prvenstvu vodio samo Alžir kada je u Brazilu prije osam godina stigao do osmine finala. 

Klupu Obale Slonovače je napustio poslije lošeg izdanja na AFC-nekoliko mjeseci uoči SP-a u Južnoafričkoj republici. Nešto slično mu se desilo i prije četiri godine kada je digao sidro u Japanu zbog nesuglasica sa rukovodstvom tamošnjeg Saveza.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Kako sada stvari stoje u novembru će sasvim sigurno sjediti na klupi Lavova Atlasa. Postalo je to jasno neposredno nakon plasmana na Mundijal kada ga je lično nazvao marokanski kralj Mohamed VI i čestitao mu na uspjehu.

Inače, rekorder po broju nastupa je na Svjetskim prvenstvima je Carlos Parreira koji je vodio čak šest različitih selekcija i to Brazil (1994. i 2006.) te Saudijsku Arabiju (1998.), Južnoafričku republiku (2010), Kuvajt (1982.) i Ujedinjene arapske emirate (1990.)

Top Komentari

delapenja
**** vas vise Vaha,sta ga svojatate ,frajer 20 godina pametuje nikad nista nije uradio za reprezentaciju,i ostali su radili u teskim uslovima pa su probali nesto napraviti ,pape,mesa,hadzibegic,muzurovic,***** od covjeka,mrs
5 15
karlhajncbrazzzo
Razlika je ta da je Vaha postigao golova u jednoj polusezoni kao što je Bora za čitavu karijeru. Vaha je bio igračina, a ovaj sprdačina.
9 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi