Van Gaal je sa spiska izostavio najboljeg, ali rijetki se usude nešto reći protiv njega

Neobičan izbor na golu

Van Gaal je sa spiska izostavio najboljeg, ali rijetki se usude nešto reći protiv njega

Edmir Škorić

Iako je jedini s iskustvom igranja na Svjetskom prvenstvu, Jasper Cillessen nije na spisku putnika za Katar, a ova odluka Louisa van Gaala izazvala je dosta kritika u Nizozemskoj.

Poput većine drugih selektora, tako je i nizozemski selektor Louis van Gaal dvije sedmice prije početka Svjetskog prvenstva objavio konačan spisak, ali i izazvao burnu raspravu zbog nekih poteza.

Van Gaal je mnoge šokirao jer nije pozvao 33-godišnjeg Jaspera Cillessena. Iskusni golman brani kao u najboljim danima na golu NEC Nijmegena, ali Van Gaal ga je ipak ostavio kod kuće.

Bivši golman Barcelone i Ajaxa je drugi čuvar mreže nakon Tima Krula kojeg je Van Gaal zbog neke svoje lične stvari prekrižio, pa je na Mundijal poveo Justina Bijlowa iz Feyenoorda, Andriesa Nopperta iz Heerenveena i Remka Pasveera iz Ajaxa. Prema mišljenju stručnjaka iz Nizozemske, Cillessen je trenutno najbolji golman Oranja.

Uostalom, nepravedim javnost u Nizozemskoj smatra i to što nije pozvan Freiburgov prvi golm an Mark Flekken.

Harm Zeinstra, bivši nizozemski golman, oglasio se na Twitteru i napisao: "Smatram to stvarno bizarnim. Nisam očekivao da će Van Gaal uraditi ovako nešto. On je rekao da Cillessen nije u formi, a pomno sam ga pratio posljednjih sedmica i mislim da je u vrhunskoj formi".

"Pitanje je šta za Van Gaala znači 'forma'. Ako gledate po tome, Remku Pasveeru možete staviti veće upitnike, a Andries noppert skoro da nije imao posla u posljednjim utakmicama. Cillessen i Flekken su u boljoj formi, ali ih Van Gaal nije pozvao. Neobjašnjivo mi je to što je napravio", dodaje Zeinstra.

Zanimljivo, Van Gaal je u septembru izjavio da će zadržati mjesto u izboru za Frenkieja de Jonga i Memphisa Depaya, koji tada nisu bili u dobroj formi, sve dok budu spremni. Cillessena, najiskusnijeg golmana sa 63 međunarodne utakmice i jedinog s turnirskim iskustvom, sada zaobilazi zbog "forme".

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Brojni nizozemski novinari su izostavljanje Cillessena sa spiska nazvali velikim apsurdom i Van Gaalovom ogromnom greškom, pa ako ne budu očekivani i dobri rezultati u Kataru, nekadašnji trener Manchester Uniteda mogao bi doživjeti fijasko.

Nizeozemce na Svjetskom prvenstvu u grupnoj fazi očekuju dueli sa domaćinom Katarom, Ekvadorom i Senegalom. Prvi meč odigraće protiv Senegala 21. nocvembra, potom protiv Ekvadora 25. i 29. će se sastaati sa domaćom selekcijom na stadionu Al Bayt u Dohi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi