Ako pitate Van Gaala, Messi je igrač manje na terenu

Tu Nizozemac vidi šansu svoje ekipe

Ako pitate Van Gaala, Messi je igrač manje na terenu

Edmir Škorić

Argentina i Niozemska sutra od 20 sati igraju drugu utakmicu četvrtfinala Svjetskog prvenstva u Kataru, a u fokusu je Lionel Messi, koji je pod velikim pritiskom jer želi da karijeru, barem onu reprezentativnu, završi na spektakulran način.

Argentina ima dva naslova svjetskog prvaka, jedan sa Diegom Maradonom, ali sa Messijem nijedan. Bili su blizu kada su igrali finale Mundijala 2014. godine u Brazilu, no tada je Njemačka u produžecima slavila golom Marija Gotzea.

Gauči su u Katar došli spremni da napokon dođu do zlata. Messi predvodi svoj tim, koji na momente može da zablista i bude najbolji, a i tekako zna i da razočara. Stoga je teško predvidjeti šta će se dešavati sutra u duelu s Nizozemskom i koliko na kraju može ta moćna Argentina - zemlja u kojoj se nogomet smatra načinom života.

Nizozemci su kao favoriti iz sjene doputovali u Katar, za razliku od spomenute Argentine, ali i oni su pokazali da su tu, među osam najboljih, s razlogom. Predvođeni iskusnim i sjajnim trenerom Louisom van Gaalom, imaju ozbiljne planove i nemaju namjeru da se predaju pred bilo kim.

U taboru tulipana posljednjih dana uglavnom se bave pitanjem kako zaustaviti prvu zvijezdu argentinske izabrane vrste. Barcin veznjak Frenkie de Jong poznaje dugo i dosta dobro Messija, ali to mu ne pomaže da zna način kako da ga eliminiše.

"Iskreno, ne znam. Poznajem ga dugo, ali ne znam kako ga zaustaviti. On je već 15 godina nogometaš koji pravi razliku na terenu, nema rješenja kako ga zaustaviti. Čak je i na treningu bilo praktički nemoguće. Taj zadatak možemo ispuniti samo kao tim", naglašava Frenkie de Jong koji je godinama u Barceloni iz prvog reda gledao Messijevo majstorstvo.

Oglasi

Za razliku od njega, Louis van Gaal je imao potpuno drugačiji odgovor. On pak vjeruje da Messi može da bude čak prednost Nizozemaca.

"Messi je najopasniji nogometaš na svijetu, sposoban je sam stvoriti mnogo prilika, a ujedno je i briljantan strijelac", pohvalio je Argentinca na početku 71-godišnji strateg, pa nastavio istaknuvši kako je sedmerostruki osvajač Zlatne lopte i slaba tačka ove momčadi.

"Kada Argentina izgubi loptu, ne napravi puno. Ne pomaže u odbrani i tako defanzivno ima igrača manje na terenu. To je naša šansa", kaže prekaljeni strateg na nizozemskoj klupi.

Upravo na Svjetskom prvenstvu u Brazilu je Argentina igrala sa Nizozemskom polufinale, a Gauči su prošli na penale.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Messi u tom duelu nije puno pokazao, a i tada je na klupi Nizozemaca bio Van Gaal. Vidjet ćemo ima li Van Gaal način da i sutra zaustavi Messija i hoće li zaista, kako sam kaže, Argentinčevo prisustvo na neki način biti i šansa tulipanima za plasman u polufinale.

Podsjećanja radi, Argentina je upravo Nizozemsku dobila u finalu Mundijala 1978. godine sa 3:1. Osam godina kasnije Gauči su igrali finale protiv Zapadne Njemačke i na krilima Maradone osvojili tu drugu i posljednju titulu prvaka svijeta. Diego nije bio strijelac nijednog od tri gola u finalu, ali je u polufinalu dao dva gola Belgiji, a dva u četvrtfinalu Engleskoj, uz čuvenu Božju ruku... 

Top Komentari

Krivaja Zavidovići
Aha! Kiselo grožđe...
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi