Crni oblaci iznad Skoplja: Bivši fudbaler Sarajeva "krivac" za najveću sramotu u historiji Vardara
FOTO: FB FK Vardar

Makedonski velikan ispao u drugu ligu

Crni oblaci iznad Skoplja: Bivši fudbaler Sarajeva "krivac" za najveću sramotu u historiji Vardara

Haris Zilić

Makedonski gigant Vardar iz Skoplja od naredne sezone će igrati u drugoligaškom društvu.

Vardar je imao matematičke šanse za opstanak, ali one su danas izugbljene porazom od Struge rezultatom 1:0.

Velikana iz Skoplja u drugi rang lansirao je bivši napadač Sarajeva Marjan Altiparmakovski koji je postigao pobjedonosni gol za Strugu u 67. minuti meča.

Pomenuti napadač je nosio dres Sarajeva u sezoni 2017/2018. Došao je iz Suduve, a nakon kratke epizode na Koševu otišao je u albanski Laci.

Kolo prije kraja Vardar je na 11. poziciji sa 31 bodom, četiri manje od Renove i zajedno će sa Bleasicom naredne sezone u makedonsko drugoligaško društvo.

Vardar se već godinama bori sa finansijskim problemima, pa tako prošle godine nije ni dobio licencu za evropska takmičenja bez obzira na osvojenu šampionsku titulu.

Oglasi

Inače, Shkednija je odavno osvojila titulu prvaka. U Konferencijsku ligu će i Shkupi, dok se za treće mjesto bore Makedonija GP i Struga.

Vardar je prvak Sjeverne Makedonije bio 11 puta. Ima osvojenih i pet nacionalnih Kupova. U sezoni 2017/2018 ovaj tim je učestvovao u grupnoj fazi Europa lige.

Pored navedenog Vardar u vitrinama ima i dva Super Kupa Sjeverne Makedonije,  a igrao je i značajnu ulogu na fudbalskoj sceni u SFRJ. Posebno se izdvaja sezona 1960/1961, kada su osvojili Kup Bivše Jugoslavije. Ekipa je i 12. puta osvajala republički makedonski Kup koji se igrao u sastavu SFRJ.

Vardar je i dva puta igrao finale Kupa Balkana, gdje je poražen od bugarskih ekipa Trakije i Akademije, dok je ekipa 1968. godine igrala polufinale Mitropa Kupa, gdje su eliminsani od Spartaka iz Trnave.

Klub je dao veliki broj reprezentativaca u svim uzrastima Sjeverne Makedonije, a sada je pred jednim novim izazovom. Klub je ispao u drugoligaško društvo i morat će se što prije stabilizovati i pokušati vratiti na stare staze slave.

Top Komentari

user1616752876
Parmak dohako Vardaru.
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi