Velika dilema Roberta Prosinečkog

Pred oktobarski prozor kvalifikacija

Velika dilema Roberta Prosinečkog

A. Čaušević

Robert Prosinečki je ostao selektor reprezentacije BiH. Hrvatski stručnjak je podnio ostavku poslije poraza od Armenije, ali su "ubjeđivačke sposobnosti" Elvedina Begića učinile svoje da ostane na klupi Zmajeva. 

Prosinečki neće imati puno vremena za odmor jer je oktobarski prozor kvalifikacija praktično iza vrata te popularni Žuti već mora razmišljati o spisku za utakmice protiv Finske i Grčke.

Definitivno veliku dilemu Prosinečki će imati oko izbora trojice golmana koji će konkurisati za dvije najvažnije kvalifikacione utakmice u ovom ciklusu.

Selektor Zmajeva je za duele protiv Lihtenštajna i Armenije u tim prvobitno uvrstio Ibrahima Šehića, Kenana Pirića i Jasmina Burića. Pirić se povrijedio pa je naknadno pozvan Vladan Kovačević.

Šehić je branio u svakoj utakmici dosadašnjeg dijela kvalifikacija te je dojam da je njegovo ime zacementirano na spisku.

Posljednje informacije iz Slovenije govore kako će Pirić biti spreman za oktobar obzirom da se nakon povrede glave vratio treniranju te će biti na raspolaganju treneru Darku Milaniču.

"Pirić je s nama od ponedjeljka i vjerovatno će biti spreman za nastup", rekao je Milanić pred utakmicu Maribora i Aluminija.

Buriću je prijala promjena sredine. Zeničanin je postao standardan u Hapoel Haifi. Branio je je na oba meča dosadašnjeg dijela sezone i sačuvao je svoju mrežu.

Klub je promijenio i Asmir Begović. Nakon sezone za zaborav u Bournemouthu iskusni Trebinjac će narednih nekoliko mjeseci provesti u Qarabagu gdje je za očekivati da se nametne, brzo postane jedinica te tako na iskušenje stavi Prosinečkog.

"Sigurno da mi je drago što je otišao u Qarabag da brani, jer kada braniš u svom klubu, onda možeš doći i u reprezentaciju. Ako bude branio, sigurno će biti pozvan, nemam nikakav problem s njim", rekao je Prosinečki prilikom posljednjeg okupljanja Zmajeva.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Na nekoliko posljednjih okupljanja bio je prisutan i Vladan Kovačević. Mladi golman Sarajeva je ekspolidarao u posljednjih 12 mjeseci i zasluženo je dobio poziv. U oktobru U21 reprezentacija BiH igra važan domaći meč protiv Njemačke te će Kovačević vjerovatno biti od veće koristi Vinku Marinoviću nego Prosinečkom.

BiH utakmice s Finskom i Grčkom igra 12. i 15. oktobra. Fince ćemo dočekati na Bilinom polju, dok ćemo Helenima gostovati na Olimpijskom stadionu u Atini.

Top Komentari

Koba84
Dilaver iz Dinama rijesite hitno. Zovni Memisevica stavi ga u prvu postavu zajedno sa Dilaverom. Kolasinac lijevo. Pjanic gojak sredina. Zovni Izeta. Zovni onog iz Cracovie nspadaca. Igraj 442 nemozes igrat neke taktike ko Barca Real Bayern 4231 nemas igraca za toga.
22 4
Vi iz sportsport.ba i nogomet to je isto kao Marica i kriv ku.ac, po mojem misljenju slatke su muke da mi nadjemo bolje igrace koji ce igrati u odbrani, sa golmanima mi nemamo problema. Ove u sportsport.ba .ebo vas Begovic sve redom, na ku.ac ste mi se popeli sa tim Begovicem, hajde da mi zaista imamo problema sa golmanima, pa ne bi zalio sto se toliko prica o Begovicu. Begovic prvo mora stati na gol Qarabaga i dokazati sa svojim odbranama da je zasluzio poziv reprezentacije BiH.
8 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi