Velkoski bio učesnik Evropskog prvenstva: Koliko će Sarajevo dobiti novca od UEFA?

Italija postala prvak

Velkoski bio učesnik Evropskog prvenstva: Koliko će Sarajevo dobiti novca od UEFA?

A. Čaušević

Pobjedom na penale nad Engleskog Italija je osvojila Evropsko prvenstvo koje je trajalo od 11. juna do 11. jula. 

Nakon završenog turnira slijedi raspodjela novčanih nagrada. Klubovi će podijeliti oko 230 miliona eura što su dopustili igračima da igraju na kontinentalnom takmičenju.

Premijer liga BiH je imala jednog predstavnika. Riječ je o kapitenu Sarajeva, Krsti Velkoskom, koji se nalazio u rosteru debitanta, Sjeverne Makedonije.

U udgovoru UEFA-e i ECA-e (Evropske asocijacije klubova), dogovor je da za svaki dan proveden na takmičenju klub dobije 9.000 kompenzacije po igraču.

Taj iznos se plaćao za igrače koji su klubu najkasnije od jula 2019. godine, a Velkoski se na Koševo vratio u julu 2017. godine.

Kako je turnir počeo 11. juna utakmicom Italija - Turska, a Sjeverna Makedonija svoj nastup završila 21. juna mečom protiv Nizozemske to znači da je Velkoski na takmičenju proveo 10-ak dana.

Prostom matematikom da se izračunati da će Sarajevo inkasirati oko 100.000 eura što je sasvim solidna cifra za bh. standarde.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Neki klubovi su uspjeli zaraditi i višemilionske cifre. Tako je Juventus u finalu imao četiri predstavnika (Chiellini, Bernardeschi, Chiesa i Bonucci), dok je Chelsea imao čak petoricu igrača (Jorginho, Emerson, Chilwell, James, Mount) i sigurno se oni nalaze na listi klubova sa najviše zarađenog novca.

Inače, za igrače koji su samo godinu proveli u prvom timu nagrada po danu je bila 6.000 eura, dok neki igrači koji su potpisali tokom turnira ili u proljetnoj polusezonu kompenzacija je iznosila 3.000 eura.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Erikdier21
Nek to odmah uplate čovjeku na račun, toliko mu je otprilike Sarajevo i dužno
9 3
user1604593678
Dobit će 100 grama kahve i kilu kocke šećera ?
2 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi