Zeljković najavio reformu bh. nogometa: Napravili smo prvi korak, natjerat ćemo i entitetske saveze
Zeljković na današnjoj Skupštini

Održana važna sjednica Skupštine NS BiH

Zeljković najavio reformu bh. nogometa: Napravili smo prvi korak, natjerat ćemo i entitetske saveze

Danas je održana važna sjednica Skupštine NS BiH.

Između ostalog, donesena je odluka o skraćenju Wwin lige naše zemlje. Tako će naredne sezone ligu napustiti četiri kluba, a onda će liga brojati deset klubova. Slično se sprema u Prvoj ligi FBiH te Prvoj ligi Republike Srpske.

O svemu tome i brojnim drugim stvarima govorio je i prvi čovjek NS BiH Vico Zeljković.

"Mogli ste vidjeti da je Skupština prošla u najboljem redu, sve smo izglasali jednoglasno. Svih 59 je glasalo jednoglasno, a bitna tačka je bila o sistemu takmičenja.

Skupština je prihvatila skraćenje lige sa 12 na 10. Mnogo se pisalo proteklih dana o tome i razna komentarisanja, ali ja sam znao da ćemo mi uspjeti u tome. Ona jeste bolna, pod navodnike, jer četiri kluba ispadaju, ali nismo gledali interese pojedinih klubova, već fudbala u cjelini. Ova odluka će sigurno smo podići kvalitet fudbala.

Oglasi

Što se tiče VAR-a, očekuje se naredne sezone VAR i doprinijeti će još boljem fudbalu. Svi će biti zadovoljni, VAR može promijeniti odluke, a greške se svugdje događaju, ne samo ovdje", rekao je Zeljković.

Najavio je i nove projekte, te dodao da NS BiH ima ozbiljne planove u mnogim stvarima.

Sprema se prava reforma bh. nogometa.

"Entiteske lige moraju smanjiti svoje lige na 14 klubova. To je prvi korak koji moramo uraditi, a onda da se priča o drugoj zajedničkoj ligi. To bi bilo razvoj kvaliteta nogometa i omogućila klubovima da i kada ispadnu te kada se vrate, vrate u boljem izdanju. Većina klubova kada uđe iz Prve lige FBiH ili Prve lige RS, teško ostane.

Takav je koncept i u Hrvatskoj. Prvo smo morali Wwin ligu smanjiti na 10 klubova, a onda natjerati entitske saveze da smanje lige na 14. Nakon toga bi bilo formiranje zajedničke druge lige".

Dotakao se i nogometne reprezentacije BiH.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Očekuju nas teški izazovi, u krizi smo, nismo se plasirali na EURO. Ipak, napravili smo plan na četiri godine, izabrali selektora, te formirali stručni štab.

Misimović je savjetnik za sport", dodao je Zeljković.

Top Komentari

mirza24
hahahahaha ma nismo mi za nesto bolje kad ovaj moze biti glavni u nogometu
6 0
user1677490484
Hajde živ bio napravi reformu sudijske organizacije. Pa bolan svi nam se smiju šta se dešava. Kakve su kazne za ove sudije što su pravile kardinalne greške? Kada već spominješ i da se kod ostalih dešavaju greške, u Evropi takve sudije po 3 godine ili čak više nikako ne sude, ali zato kod nas...tu su za tri kola ponovo.
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi