Vinko Marinović: Sarajevo možda i najveći ispit! Pojačanja? Tražimo, gledamo...

Prvi intervju otkako je sjeo na klupu FK Sarajevo

Vinko Marinović: Sarajevo možda i najveći ispit! Pojačanja? Tražimo, gledamo... · Intervju

Ko će biti novi trener Sarajeva? Pitanje je to koje se u decembru 2019. godine ponajviše provlačilo medijima, bilo je puno ideja, s različitih adresa, a utrku je na kraju dobio Vinko Marinović.

Doskorašnjem selektoru mlade reprezentacije BiH nije bilo lako uskočiti u trenerske cipele Husrefa Musemića, međutim pokazao je kako se ne boji izazova i da je spreman za najviše zahtjeve. A ako je suditi prema onome što je napravio u prvih deset godina karijere, na uspjehe je itekako navikao.

Nije Marinović od onih ljudi koji trče za medijima, najčešće odrađuje samo ono što mu je nužnost, pa je ovo, stoga, bio i njegov prvi intervju 'face to face' otkako je sjeo na klupu Sarajeva. Tema je puno, no krenuli smo od svježih, od toga zašto je baš izabrao FK Sarajevo.

"Ponajprije sam izabrao Sarajevo i dolazak u glavni grad BiH zbog klupskih i mojih osobnih ambicija. Radi se o klubu koji je izazov za svakog trenera, pa tako i za mene. Vodio sam prethodno skoro tri godine mladu reprezentaciju, bilo je to lijepo razdoblje u mojoj karijeri, ali odlučio sam da se vratim klupskom nogometu. Sama odluka o dolasku na Koševo nije bila laka, štaviše bila je teška, međutim vjerujem da sam napravio dobar potez i da mogu uraditi dobar posao", priča Marinović na početku razgovora za SportSport.ba. 

Nije lako uskočiti u 'trenerske cipele' Husrefa Musemića koji je klubu donio prvu duplu krunu. Znate i sami da su očekivanja velika...

"Husref je Sarajevu donio jedan kontinuitet. Osim što je prošle sezone osvojena dupla kruna, sada je tu i jesenja titula, tako da sam svjestan da moram nastaviti tamo gdje je on stao. U fudbalu je pritisak sasvim nešto normalno. To i daje čovjeku neki izazov, da se bori, da radi. Meni to ne predstavlja problem."

Smatrate li posao u Sarajevu najtežim ispitom u 10 godina uspješne karijere?

"Svaki posao je neka vrsta ispita. Uvijek ste prinuđeni da donosite odluke, one se donose iz sata u sat, iz dana u dan, ali ja kao trener sam uvijek gledao da idem stepenicu po stepenicu. Da napredujem. Počeo sam u Kozari, zatim sam preko Borca došao do Zrinjskog, pa mlade reprezentacije BiH. Imao sam uvijek taj postepeni korak ka višem, svaki je bio težak, pa tako i ovaj koji smatram, eto, jednim od najtežih koje sam dosad imao u karijeri."

Na prvoj konferenciji za medije ste govorili o svojoj viziji. Kako zapravo zamišljate 'vaše' Sarajevo?

"Znao sam od ranije, a i uvjerio sam se, da Sarajevo ima jako kvalitetan tim. Vidim tu potencijal, pogotovo jer tu ima dosta mladih fudbalera o kojima moramo voditi računa, što meni nije stran posao jer sam, kao što je poznato, prethodno radio upravo s tom 'djecom'. Moja vizija je da sav taj talenat i potencijal koje Sarajevo ima spojim u jednu cjelinu, da pravimo što bolje rezultate i što više mladih igrača promovišemo. A što se tiče igre, kao i dosad ćemo igrati napadački, s tim da ću ja pokušati dodati neku svoju notu svemu tome."

Da li će svejedno biti osvježenja na nekim pozicijama?

"Gledamo u tom pravcu, naravno, ali isto ne smijemo ni zanemariti ni činjenicu da je zimski prijelazni rok. Nije lako sada naći nekoga ko je kvalitetan i da je pritom slobodan. Moramo voditi računa i o broju stranaca, jer imamo ih već pet, a i igrački kadar je prilično popunjen. Nema smisla da tek tako gomilamo igrače, bez da nas oni svojim kvalitetom mogu dodatno unaprijediti."

Sa Sarajevom se, između ostalog, povezuje i Nihad Mujakić. Je li realno očekivati da se vrati?

"O Nihadu imam jedno veliko mišljenje, on spada u red najtalentovanijih bh. fudbalera. Eh, sad... Ko ne bi volio da mu jedan takav igrač dođe. Ja bih sigurno bio sretan kada bih nas on pojačao, ali pitanje je kakve su zapravo njegove ambicije i šta o svemu tome misle u Kortrijku. U ovom momentu mi je to neostvarivo iz razloga što postoje i neke druge prepreke."

A Darko Lazić? Kakva je njegova sudbina?

"Prema onome što ja znam, njegov status još nije riješen. Vode se razgovori, mislim da će biti veoma brzo, jer moramo i mi znati na čemu smo i na koga možemo računati u narednom periodu."

U kome vidite najvećeg konkurenta u borbi za naslov?

"Liga je baš kvalitetna, usudio bih se reći i najzanimljivija u regionu po pitanju borbe za prvo mjesto, a tako je i ove sezone. Evo, vidite da su pored Sarajeva u samom vrhu još Željezničar, pa Borac, zatim u vrhu su još Tuzla City, Zrinjski... Sve su to kvalitetni timovi i sa svakim od njih ćemo voditi borbu. U ovoj ligi ko osvoji duplu krunu, što je za rukom pošlo Sarajevu prošle sezone, to je zaista jedan veliki uspjeh. Nije lako osvojiti jedan, a kamoli dva trofeja..."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kako biste sebe opisali kao trenera i kakav je Vaš pristup u interakciji s igračima?

"Teško mi je o sebi govoriti. Kao trener trudim se uvijek da uradim ono maksimalno što mogu na terenu i da prenesem to na igrače. Lično nemam nikakvog trenerskog uzora, mada poštujem mnoge i od svih pokušavam kombinirati pomalo. Što se tiče odnosa s igračima, uvijek sam spreman pomoći, dati podršku i kad ide i kad ne ide. I ja sam bio igrač, znam da se nekada može doći u teške situacije."

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

milivoje
Bar reci da navijači znaju! Mujakiću ne pada napamet da dođe!
2 12
Logavina
Sretno šefe.
11 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi