Derbi donosi više od tri boda: Šta spremaju Varešanović i Bašić, mogu li iznenaditi jedan drugog?

Najveća bh. utakmica se igra sutra

Derbi donosi više od tri boda: Šta spremaju Varešanović i Bašić, mogu li iznenaditi jedan drugog? · Riječ, dvije...

A. Beganović

Najveći bosanskohercegovački derbi, onaj između Sarajeva i Željezničara, biće odigran sutra. Borba je to, ne samo za tri boda, nego i za Evropu. Sarajevo imau ulogu blagog favorita, no sasvim sigurno nas očekuje mnogo uzbuđenja. 

Derbi 31. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine će sutra na našem najvećem stadionu odigrati Sarajevo i Željezničar. Najveća bosanskohercegovačka utakmica, s obzirom na položaj na tabeli, dobila je još veći značaj jer se Sarajevo i Željezničar bore za izlazak na evropsku scenu.

Ekipa koja sutra slavi, stići će na korak do plasmana u Konferencijsku ligu, dok eventualni remi Sarajevo i Željezničar ostavlja u igri, pa se s pravom pribojavamo toga, odnosno te činjenice zbog koje bi Mirza Varešanović s jedne te Nermin Bašić s druge strane, igru mogli postaviti na "nulu". Ipak, vjerujemo da se, ne samo sutra, nego nikada u budućnosti neće ponoviti posljednji susret vječitih rivala odigran u Zenici (0:0):

Iako u utakmicama poput ove, o favoritu je nezahvalno govoriti, opšti je dojam da Sarajevo u duel ulazi kao blagi favorit i to iz najamnje dva razloga - forme u posljednjih pet utakmica i bodovne prednosti na tabeli, koja nije velika ali sasvim sigurno izabranicima Mirze Varešanovića daje dozu više smirenosti.

Što se tiče taktički zamisli, gotovo sigurno je da nijedan trener neće odustajati od onog što forsira u posljednje vrijeme. Varešanović će ostati dosljedan svom sistemu 4-2-3-1 s tim da će imena igrača na bočnim pozicijama zapravo otkriti zamisli šefa struke FK Sarajevo.

Oglasi

Dakle, na golu će stajati Dizdarević, dva stopera biće Šerbečić i Martinović, u veznoj liniji bi trebali igrati Jelić-Balta, Vrančić i Varešanović, a po krilima ordinirati Kyeremeh i Ziljkić, dok bi u samom vrhu napada trebao biti Oliveira. Za desni bok konkurišu Musa i Mulalić, a za lijevi Čirjak i Radović.

Ukoliko se Varešanović odluči za Musu i Radovića to će značiti da će Sarajevo biti ofanzivno, a ukoliko priliku pruži Mulaliću i Čirjaku to će pak značiti da se odlučio prilagođavati Željezničaru. Drugim riječima sa dva defanzivna boka kojima će konstantno pomagati Jelić- Balta te jedan od stopera, pokušat će da neutrališe brzonoge krilne fudbalere Plavih, Santosa i Amoaha.

Sarajevo će, ukoliko sudimo po ranijim susretima, vjerovatno imati veći posjed lopte i pritiskat će zadnju liniju Željezničara visoko u sistemu 4-4-2. Odgovor gostiju na ovaj pritisak Sarajeva može biti od ogromne važnosti i za sami ishod susreta. Ukoliko gosti budu preskakali igru kada lopta bude u njihovom posjedu, odnosno ukoliko dugim loptama budu pokušavali riješiti pritisak na zadnju liniju, sasvim sigurno će dati Varešanoviću i njegovim saradnicima ono što zapravo žele.

Ipak, ukoliko trener Željezničara bude insistirao na takozvanom razvoju igre iz zadnje linije, pa ukoliko budu uspjevali njegovi izabranici da zavuku loptu u međuprostor iza dva napadača, natjerat će ofanzivce Sarajeva da se troše u defanzivi spuštajući se na svoju polovinu sto Željezničaru može donijeti mnogo toga u ovom meču.

Za očekivati je da će Varešanović insistirati od svojih izabranika da izoluju Ziljkića, odnosno da što više lopti donesu mu na stranu u noge kako bi imao situaciju jedan na jedan sa najvjerovatnije Šehićem, gdje objektivno krilni napadač Bordo tima ima prednost. Iz takve igre, odnosno pozitivnog razvoja situacije, Sarajevo može biti opasno u šesnaestercu gdje se dobro snalazi Oliveira, ali i na povratnoj lopti gdje sjajan osjećaj za napadanje u prostor iz vezne linije, možemo reći i najbolji u ligi, ima Dal Varešanović. Na te stvari Bašić će sasvim sigurno morati obratiti mnogo pažnje, a vezni fudbaleri Željezničara niti u jednom trenutku se ne smiju opuštati.

Oglasi

Također, Sarajevo će mnogo pažnje posvetiti i ofanzivnim prekidama gdje imaju Vrančića čije lopte su uvijek opasne, ali i Martinovića koji je u prošlim mečevima pokazao da ima dobar tajming u skoku. Upravo Vrančićeve lopte uvijek traže crnogorskog defanzivca. Biće zanimljivo vidjeti da li će Sarajevo imati nešto novo po pitanju prekida, odnosno neku uigranu akciju s kojom će pokušati iznenaditi Željezničar jer sigurni smo da je stručni štab gostiju prilikom analiza upoznao svoje izabranike odakle im prijeti najveća opasnost.

Što se tiče Željezničara očekujemo da će Bašić forsirati standardnu formaciju 4:2-3-1. Na golu će navjerovatnije biti Muftić, dva stopera Kosorić i Drina, dok će na bokovima igrati Jašarević i Šehić. U veznom redu bi trebali biti Mekić, Hodžić i Štilić, dok će krilne pozicije zauzeti Amoah i Santos. Možda i jedina dilema Bašića je koga staviti u sami vrh napada? Da li Krpića, koji je realno van forme duže vrijeme ili pak Haračića čiji ulazak u utakmici sa Veležom je unio živost u igru, a svojim pogotkom je i donio timu tri boda.

Od dolaska Bašića Željezničar je utakmice počinjao sa odbranom u polukrugu i faktički se spuštao prema svom golu i pripremao za kontranapade. Mijenjali su to u momentima kada su imali negativan rezultat. Onda bi se pomjerala zadnja linija prema naprijed, a vezni i napadački red bi vršili pritisak na odbranu protivničke ekipe. Tako da je za očekivati i sutra istu postavku po tom pitanju.

Sigurno je da Bašić i njegov stručni štab razmišljaju u tom smjeru i da im je ideja ostaviti stopere Sarajeva Šerbečića i Martinovića na širokom prostoru pa onda po oduzetoj lopti pokušati iskoristiti njihovu nedostatak brzine. Pokazale su se takve zamisli kao jako oružje u nekim ranijim utakmicama Željezničara, a kod takvih situacija kod protivnika je od velike važnosti i ponašanje bočnih fudbalera. Upravo zbog toga će biti zanimljivo za koga će se sutra odlučiti Varešanović na bočnim pozicijama.

Oglasi

Međutim, sasvim sigurno bi Bašić izennadio svog kolegu Varešanovića kada bi njegovi izabranici od prvog sudijskog zvižduka izašli visoko i pritisnuli zadnju liniju Sarajeva kada ova ima loptu u svom posjedu. Ima Željezničar materijala za takvo što jer Mekić i Hodžić su motorički sposobniji od Vrančića i Balte.

Naravno, postoji i druga strana medalje, odnosno kako bi se situacija razvijala u momentima kada ta prva linija Željezničara ispadne iz igre, no dojma smo da bi i gosti to mogli iskontrolisati. Pogotovo ukoliko bi u takvim situacijama više prostora ostavljali Ziljkiću, koji mnogo više voli da dobije loptu u noge nego u prostor i mnogo je opasniji tada. No, problem bi Željezničlaru u takvim situacijama mogao biti na drugoj strani gdje će najvjerovatnije ordinirati brzonogi Kyeremeh.

Međutim, sve ovo su neke naše pretpostavke, a za šta će se odlučiti šef struke Željezničara, vidjet ćemo sutra. Ukoliko se Bašić odluči "da igra", onda može dobiti i određenu prednost jer Mekić i Štilić su jaki na lopti i kroz dobar posjed mogli bi jako da potroše vezne igrače Sarajeva koji bi sasvim logično onda imali problema tokom izgradnje napada radi te potrošnje u momentima kada lopta nije u njihovom posjedu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ukoliko se Bašić odluči na igru dugim loptama, daće veliku prednost Sarajevu jer Jelić Balta je izuzetno jak u skok i duel igri, kao i u predviđanju na takozvanoj drugoj lopti. Bašića sasvim sigurno može radovati dobra forma Santosa, Amoaha ali i Mekića od čijeg raspoloženja u mnogome zavisi i igra ekipe s Grbavice. Naravno, ne treba zaboraviti ni Štilića, koji derbi susrete u pravilu igra na vrhunskom nivou i fiudbaleri Sarajeva morat će mnogo pažnje posvetiti iskusnom veznjaku.

Sve u svemu, vječiti derbi dolazi u pravom trenutku. Pobjeda donosi više od tri boda, a nadamo se da ćemo gledati dobru utakmicu, ovaj put sa publikom za razliku od prošlog derbija. Na centru je naš najbolji sudija Irfan Peljto, pa je za očekivati da nakon njegovog posljednjeg zvižduka se neće pričati i pisati o sudijskim greškama.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

pjanke.sa
Imamo ulogu favorita zadnjih 10 godina, ali strumpfovi se vazda izvuku na nerijeseno ili pobijede pu pu pu. Naprijed nasi moramo ovo dobiti.
1 0
Bit ce gusto bit ce 0:2
Tesko da trener sa strane moze iznenaditi treneta koji je rodjen u ovom gradu i koji je djete kluba.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi