Vlada "požuruje" povratak Premier lige

Valja dići moral nacije

Vlada "požuruje" povratak Premier lige

Britanska vlada se nada što skorijem nastavku sezone engleske Premier lige, u nadi da će povratak sporta podići moral nacije koja je u globalu pod velikim stresom zbog svega što je sa sobom donijela pandemija novog koronavirusa, piše The Times.

Premier liga je pod suspenzijom još od 13. marta, ali se intenzivno radi na planovima za nastavak takmičenja i završetak sezone na terenu.

Britanske vlasti su, navodno, u proteklim danima promijenile svoje stajalište i sada "guraju" ideju da se sport na Otoku što prije vrati (naravno bez publike na tribinama), kako bi se unijelo malo pozitivnosti u život građanstva.

Čelnici Premier lige su izradili plan za nastavak sezone, "Project Restart", koji predviđa, u optimističnijem scenariju, prve mečeve na "odobrenim neutralnim stadionima" već 8. juna.

Klubovi bi preferirali opciju da se utakmice igraju na premierligaškim stadionima, ali je realno da za nastavak sezone budu izabrani trening kampovi ili neutralni tereni poput St. George's Parka. Još uvijek se raspravlja i o mogućnosti okončanja sezone u "turnir stilu".

"Project Restart" predviđa period od tri sedmice za pripreme tokom kojih bi se održavali treninzi sa punim kontaktom.

Britanska vlada je već došla do zaključka da su fudbaleri uposlenici koji ne mogu svoj posao obavljati od kuće, pa su klubovi dobili odobrenje da nastave trenažni proces - u skladu sa rigozorznim mjerama prevencije širenja zaraze. Arsenal je, danas, prvi ogranizovao trening u svom komapu.

Premijer Boris Johnson se danas zvanično vratio na posao nakon oporavka od koronavirusa i navodno je on već upoznat sa planovima za nastavak Premier lige.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Klubovi i čelnici lige sada čekaju 7. maj kada će vlada ponovo razmatrati restriktivne mjere koje su na snazi i možda ih ublažiti - što bi bio signal da klubovi krenu sa "noramlanijim" treninzima i pripremama za nastavak sezone.

Na kraju treba dodati da se britanske vlasti nadaju i povratku ragbija i konjičkih utrka, također sportova u čijem praćenju uživaju Britanci.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi